Casper Nielsen, stuurman op het slagschip van Union

Sport | Hij streek er neer in 2019 en loodste Union naar 1A: Casper Nielsen. Wanneer Nielsen goed speelt, profiteert gans Union. Niet verwonderlijk dat Mazzu van zijn Deense metronoom een belangrijke pion maakte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds hun terugkeer in de Belgische eerste klasse verleiden de Unionisten van Sint-Gillis de vaderlandse voetballiefhebber met hun offensief spel. De revelatie van deze eerste seizoenshelft is geboetseerd naar de hand van Felice Mazzu: de tegenstander verstikken. Een intense druk die de tegenstander verhindert om te ademen, waardoor die fouten begaat en er een puinhoop van maakt. Zo gingen Anderlecht, Standard, Charleroi en KV Mechelen al voor de bijl.

Spitsbroeders Undav en Vanzeir scoren vooraan aan de lopende band, maar op het middenveld heeft één man de sleutels van het Union-spel in handen: Casper Nielsen. In 2,5 jaar op La Butte is de Deen helemaal ontbolsterd. Hij speelt met één doel voor ogen: kansen creëren. En dat doet hij met verve.

Een spil die zich aanpast

Nielsen is een sleutelspeler in het 3-5-2-systeem van Mazzu. Een nuttige pion, want hij heeft veel variatie in zijn spel. De middenvelder verandert zijn manier van spelen in functie van waar de bal zich op het veld bevindt. Zijn waaier is zo breed dat hij zich zonder problemen kan aanpassen aan de spelers die hem omringen en het beste in zijn ploeggenoten naar boven kan brengen.

Het spel van Union leunt op de linkerzijde, maar Nielsen verkiest eerder de korte combinatie met de opkomende Lapoussin en de deviaties van Undav. Kort spel, dat technisch vernuft vereist. Als Union vanop de rechterkant aanvalt, moet Nielsen het spel verlengen met lange crosses die in de looplijnen van Vanzeir landen.

Aanvallende opbouwer

Hij stuurt het spel aan vanop het middenveld, maar Nielsen is ook aanvallend ingesteld. De Deen infiltreert regelmatig richting de grote rechthoek. Als hij zijn ploegmaats niet in scoringspositie zet, gaat hij zijn eigen kans met krachtige schoten. Dat vertaalt zich dit seizoen in drie doelpunten, met vier assists erbovenop.

Vier assists: dat lijkt weinig, maar Nielsen is vooral de man van de voorlaatste pass. De twee spelers met de meeste assists zijn ook de twee topschutters van het team. Niet verwonderlijk, want Undav en Vanzeir laten elkaar regelmatig scoren. Maar de man die dikwijls aan de basis ligt van hun aanvallende impulsen is de Deen. Dat zal hij deze zondag vanaf 16u misschien andermaal bewijzen tegen KV Mechelen.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top