Michael Ngadeu: de ‘Mister 100%’ van AA Gent

Jupiler Pro League | Centrale verdedigers worden zelden vervangen tijdens een voetbalmatch, maar om álle mogelijke speelminuten op het veld te staan: dat is toch wel straf. De Kameroener Michael Ngadeu, rots in de branding bij AA Gent, verzamelde dit seizoen tot nu toe wereldwijd de meeste speelminuten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Speelminuten opstapelen zonder zich te blessuren of rood te pakken: het is geen sinecure. Ngadeu mag zich wereldwijd de veldspeler met de meeste speelminuten van dit huidige seizoen noemen. Hij miste nog geen enkele minuut in de competitie en in de groepsfase van de Conference League. De enige minuten die niet op zijn teller staan zijn in de beker (waar hij nog geen enkele wedstrijd speelde) en in de terugmatch van de tweede kwalificatieronde van de Conference League tegen Valerenga (hij startte op de bank).

Het is begin december, maar Ngadeu speelde al 27 volledige wedstrijden met Gent, of zo’n 2.430 minuten. Als we daar de interlands met Kameroen bijtellen, waar hij ook alles speelde, komen we aan 33 matchen. Ngadeu is een natuurkracht.

Rots in de branding

Zijn fysieke kwaliteiten stellen Ngadeu niet alleen in staat om alle wedstrijden te spelen. Ze dienen ook als stabilisator in de Gentse defensie. Aan het seizoensbegin stond de defensie nogal wankel, maar de Gentenaars hebben zich goed herpakt – mede dankzij een solide achterhoede, waarvan Ngadeu het kloppende hart is. In de zeven laatste competitiewedstrijden moest Sinan Bolat zich slechts vier keer omdraaien. In de Conference League slikte AA Gent maar twee doelpunten in vijf wedstrijden.

“Het resultaat van teamwerk. Een goede verdediging begint vooraan, met aanvallers die de bal recupereren. Met vereende krachten kunnen we het verschil maken en staan we waar we vandaag staan”, vertelde Ngadeu onlangs aan Het Laatste Nieuws. Een bescheidenheid die zijn verdiensten niet kan maskeren.

Vermoeid?

We kunnen wel de vraag stellen of Ngadeu dat ritme nog lang zal kunnen aanhouden. Met vier gele kaarten op zak speelt hij met de dreiging van een schorsing. De volgende gele kaart kan een einde maken aan zijn indrukwekkende reeks. Tenzij Hein Vanhaezebrouk het niet zover laat komen en zijn defensieve krachtpatser laat rusten?

De speler erkent dat het soms moeilijk is. “Het is waar dat het mentaal soms niet evident is, maar het is mijn passie en job. Fysiek is het ook niet altijd even makkelijk, en met de Afrika Cup die eraan komt in januari zal dat niet meteen verbeteren. Maar ik ben er als men mij nodig heeft. Mijn geheim? Goed trainen, maar ook voldoende rust nemen. Als ik binnenkort verlof heb zal je me weinig zien doen (lacht).

Hij zal alleszins op de afspraak zijn op zondag 12 december tegen Racing Genk (18u30).

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top