Overwinteren in Europa is voor Club Brugge een gewoonte geworden

Sport |

Dinsdagavond moet Club Brugge in het Parijse Parc des Princes minstens een punt pakken om Europees te overwinteren. Het zou een straffe prestatie zijn in deze ‘Groep des Doods’ van de Champions League. Om een en ander historisch te kaderen dook Proximus Pickx in het archief van Brugse hoogtepunten in Europa.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eerst en vooral: dat Club Brugge in deze bijzonder kwaliteitsvolle groep van de Champions League (RB Leipzig, Manchester City, PSG) tot op de laatste speeldag meestrijdt voor een derde plaats -en doorverwijzing naar de Europa League na de winterstop-, is op zich al een knappe prestatie. Na een verbluffende start, met thuis een punt tegen PSG en een zege in Leipzig, is de voorbije CL-duels echter een pak minder.

Zo konden de Duitsers de Bruggelingen bijbenen in het klassement. Beide club tellen 4 punten en strijden op deze laatste speeldag van de poulefase om de derde plek in de groep. Club Brugge weet wat gedaan: beter doen dan RB Leipzig thuis tegen Man City. Minstens een gelijkspel in en tegen PSG dus. De Parijzenaren en de troepen van Pep Guardiola zijn sowieso al zeker van een ticket voor de volgende ronde op het kampioenenbal. Zoals verwacht.

Revanche

Voor Club Brugge zou Europees overwinteren het begin van een revanche voor de vorige campagne kunnen zijn. Toen stootte het ook als derde in zijn CL-groep (met Lazio, Dortmund en Zenit) door naar de knock-outfase in de Europa League. Een dramatische infiltratie van het coronavirus in de Brugse spelerskern zorgde er echter voor dat Club in de zestiende finales uitgeschakeld werd door een nochtans weinig indrukwekkend Dynamo Kiev (1-1 e n 0-1). Zuur.

Eigenlijk is dat al drie seizoenen op een rij het eindstation van Club in Europees verband. Zowel in het seizoen 2018/2019, 2019/2020 als vorig seizoen stootte het als derde in de CL-groep door naar de volgende ronde in de Europa League. Daarin waren respectievelijk RB Salzburg, Manchester United en dus Kiev telkens te sterk. Het is de verdienste van blauw-zwart dat ze telkens konden overwinteren, maar de ambities reiken toch wat verder dan die tweede ronde van de EL. Zeker als je Ajax Amsterdam als maatstaf (of voorbeeld) wil nemen -wat het Brugse bestuur in stilte toch doet.

Sinds de oprichting van de Champions League in 1993 slaagde Club er nog geen enkele keer in om Europees te overwinteren in die meest prestigieuze competitie -iets wat Anderlecht en Gent wel al presteerden. In de Europa League was de kwartfinale het hoogst haalbare, dat was in de campagne van 2014/2015, nog onder Michel Preud’homme. Club won toen zijn EL-groep (met Torino, Helsinki en Kopenhagen) en elimineerde nadien Aalborg en Besiktas. In de kwartfinales bleek het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk echter te sterk.

Europese hoogdagen onder Happel

Duiken we verder terug in de tijd, toen we nog gewoon spraken van Europacup I, UEFA Cup en Beker der Bekerwinnaars, dan kan Club Brugge pronken met enkele legendarische prestaties. Het meest recent is de campagne van 1991/1992, toen Club onder het trainerschap van Hugo Broos de halve finales van de Beker der Bekerwinnaars bereikte. Daarin was Werder Bremen te sterk.

Ook in 1988 bereikte Club een Europese halve finale: in de UEFA Cup kende het eigen Jan Breydelstadion enkele mirakelavonden, waarbij gewonnen werd van Zenit, Rode Ster Belgrado, Borussia Dortmund en Panathinaikos. In de halve finales bleek Espanyol evenwel te sterk. Het meest legendarisch zijn de Europese finales tegen het grote Liverpool in de jaren 70. Zowel in 1976 in de UEFA Cup, als twee jaar later in de Europacup I (voor landskampioenen) hield de Engelse grootmacht de West-Vlamingen van eeuwige glorie. Het waren de hoogdagen van Club Brugge, die van de Oostenrijkse coach Ernst Happel een legende maakten op Olympia.

Het volledige speelprogramma van speeldag 6:

Dinsdag 7 december:

Woensdag 8 december:

Volg de Champions League, inclusief de wedstrijd PSG - Club Brugge van dinsdagavond om 18u55, het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Zoals al enkele jaren het geval is, hoef je ook dit seizoen geen enkel hoogtepunt uit de verschillende matchen te missen dankzij de Multi Live Champions League, met deskundige toelichting van de vertrouwde presentatoren en analytici.

Pronostikeer eveneens op de matchuitslagen met Pickx Prono en win een Sony PlayStation 5 of maak kans op twee VIP-tickets voor de finale in Sint-Petersburg.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top