Hoe een Atlético-voorzitter de fond legde voor de ‘derbi de la tortilla’ tegen stadsrivaal Real

Sport | De onderlinge rivaliteit tussen Real en Atlético heeft altijd al heel hevig geleefd, met hoogtes en laagtes. Sedert enkele jaren is de vlam weer aangewakkerd door de terugkeer van de Colchoneros aan de Spaanse top. Een vlam die in het seizoen 1980-1981 een regelrechte brand was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beeld je twee voetbalclubs in, met dezelfde stad als thuisbasis, die strijden om de landstitel. In Spanje was dat de jongste jaren een terugkerend scenario. Terwijl Real Madrid altijd al tot de top van de Primera Division behoorde, knoopte Atlético het laatste decennium weer aan met het topniveau onder de orders van Diego Simeone. Het leverde enkele ongemeen spannende titelstrijden op.

In het seizoen 1980-1981 was de spanning te snijden. Op de voorlaatste speeldag speelden de stadsrivalen een beslissende wedstrijd in de titelrace. Vooraf gooide de voorzitter van Atlético, Alfonso Cabeza, wat olie op het vuur.

Excentrieke voorzitter

Ziekenhuisdirecteur en arts Cabeza nam geen blad voor de mond. De voorzitter kwam aan het hoofd van Atlético op een moment dat de club in zwaar weer verkeerde. Hij omringde zich met bekwame bestuurders, stelde een talentvolle coach aan en langzaamaan vond een generatie veelbelovende talenten ingang in het A-team.

De resultaten volgden, maar Cabeza verloor er zijn scherpe tong niet door. Hij schoot met scherp op alles wat bewoog, met name de scheidsrechters en tegenstanders. Op de sneer van de Barça-voorzitter, die zich afvroeg hoe zo’n heerschap een ziekenhuis kon runnen, antwoordde Cabeza dat hij met plezier zijn autopsie zou verrichten, waarbij hij zich vooral op zijn prostaat zou focussen. Ambiance.

De fratsen van Cabeza leverden hem een schorsing van één maand op, terwijl meerdere bestuursleden hem de rug toekeerden. Het ziekenhuis waar hij werkte zette hem aan de deur.  Maar Cabeza hield voorlopig stand, in weer en wind.

Boycot

Als zijn ploeg het op de voorlaatste speeldag opneemt tegen de stadsrivaal voor de titel, is Cabeza een losgeslagen projectiel. Hij was ervan overtuigd dat de arbitrage zijn team zou benadelen, en riep de supporters op om de ‘schertsvertoning’ niet bij te wonen. Een boycot dus. Hij stelt voor om in de plaats naar Vicente-Calderon af te zakken, waar de fans tortilla aten en een glaasje wijn dronken terwijl ze naar de wedstrijd luisterden op de radio. Real zou uiteindelijk met 2-0 winnen.

Atlético pakte dat seizoen in de laatste rechte lijn naar de titel slechts drie punten in zeven wedstrijden, waardoor het de titel door zijn vingers zag glippen ten koste van de rivaal. Cabeza trad af als voorzitter van Atlético in het seizoen 81-82. De federatie schorste hem voor zestien maanden.

Gelukkig herhaalt de geschiedenis zich niet voor de ontmoeting van zondag. Wat de supporters niet moet tegenhouden om een stukje tortilla en een glaasje wijn te nuttigen, uiteraard. 

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van speeldag 17 in La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 11 december

Zondag 12 december

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top