Rafa Mir: van mislukt toptalent tot goalgetter bij Sevilla

Sport | Sommige carrières kunnen zodanig in het slop zitten, dat een speler in kwestie er best voor kiest om eens andere horizonten op te snuiven. Zo draaide de terugkeer van Rafa Mir naar zijn thuisland Spanje goed uit. Zijn passage in Engeland verliep namelijk niet zoals gepland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rafa Mir zou na korte passages bij de jeugd van FC Barcelona en Murcia in 2012 belanden bij Valencia. Pas drie jaar later liet de aanvaller voor het eerst van zich horen. In de Youth League, de Champions League voor beloftenploegen, liet hij in het seizoen 2015-2016 zes goals en vijf assists optekenen in zeven matchen. Onder meer KAA Gent kreeg in de groepsfase twee keer een bolwassing van Valencia. In de 5-1- en 0-4-zeges tegen de jonge Buffalo’s scoorde Mir vier van zijn zes uiteindelijke goals. 

Gestaag raakte ook zijn motor aan de praat in de eigen competitie. In het seizoen 2017-2018 scoorde hij 15 goals op 19 matchen voor Valencia II in de Spaanse derde klasse. Dat zorgde ervoor dat hij even mocht proeven van minuten in de A-kern, een kans die hem werd gegund door Nuno Espirito Santo. De Portugese coach maakte echter de overstap naar Engeland, waar hij aan het roer kwam te staan bij Wolverhampton Wanderers. Op dat ogenblik zaten de Wolves in de tweede afdeling van Engeland en was de ambitie groot om naar de Premier League te promoveren. Wanneer Espirito Santo aanklopte bij Mir om mee te verkassen naar Engeland, twijfelde het Spaanse wonderkind niet. 

Geen succesverhaal in Engeland

Maar het acclimatiseren in de Engelse tweede klasse verliep niet bepaald goed voor Mir. Bij de Wolves zou de Spanjaard amper aan de bak komen. Uitleenbeurten aan Las Palmas, Nottingham Forest en Huesca zorgden ervoor dat hij toch nog aan de nodige speeltijd kwam. 

Pas bij Huesca, op dat moment spelende voor promotie naar La Liga, vond Mir opnieuw zijn killer instinct terug. Met 9 goals op 19 matchen deed hij meer dan zijn duit in het zakje voor de uiteindelijke titel van Huesca. Het seizoen daarop verlengde Mir zijn verblijf bij Huesca. Het team degradeerde meteen weer naar de tweede afdeling, maar met 13 goals kende Mir wel zijn meest productieve jaar als profvoetballer. 

Koppel daar ook nog eens aan dat Mir met Spanje afgelopen zomer afzakte naar Tokio voor het olympisch voetbaltoernooi. Met Spanje bereikte hij de finale, waarin echter verloren werd van Brazilië. Maar met drie goals speelde hij zich andermaal in de kijker. Sevilla klopte aan bij Wolverhampton en verloste Mir van zijn lijden in Engeland. Met een overgang van 16 miljoen euro verdienden ze bij de Wolves dan toch nog een aardige cent aan hun floptransfer. 

Back into business

Mir, nog altijd maar 24 jaar, moest in Sevilla de concurrentie aangaan met Youssef En-Nesyri en Munir El Haddadi. Zijn komst zorgde ervoor dat Luuk de Jong richting de exit werd geduwd. Concurrentie of niet, Mir maakte bij zijn overstap duidelijk dat hij niet naar Sevilla trok om de bank warm te houden. “Ik arriveer hier niet om iemands vervanger te zijn”, klonk het strijdvaardig toen hij in Andalusië tekende. 

En ook nu draait het goed voor Mir, die in de competitie genoeg speelkansen krijgt van coach Julen Lopetegui en zelfs al vijf keer scoorde, waaronder vorig weekend nog in de verloren topper tegen Real Madrid. In de Champions League maakte hij eveneens zijn eerste treffer in de recente 2-0-zege tegen Wolfsburg.

Trekt Rafa Mir deze goede lijn door bij Sevillla tegen Villarreal? Mits een zege blijft Sevilla mooi verankerd in de top vier van La Liga. Mis daarom niks van dit duel op zaterdag 4 december vanaf 14 uur. Sevilla - Villarreal kan live bekeken worden op Eleven Sports 1.

Volg de La Liga, inclusief de inhaalwedstrijd tussen Real Madrid en Athletic Bilbao, op 1 december om 21u00, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van speeldag 16 in La Liga via Eleven:

Zaterdag 4 december

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top