De Truiense connectie die Union SG naar de top loodste

Sport | Union SG staat knap aan de leiding in de Jupiler Pro League en trekt vrijdag naar Stayen om STVV partij te geven. Bij de Kanaries verwelkomen ze met Philippe Bormans en Chris O’Loughlin twee oude bekenden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Union SG was al jaren een traditieclub die was afgezakt naar de lagere reeksen van het Belgische voetbal. De Brusselaars kregen in mei 2018 een serieuze boost toen de Brit Tony Bloom de club overnam. Er waren plots de nodige financiële middelen en Union SG zette al snel de stap naar de top van Eerste Klasse B. Dit seizoen keerde het terug naar Eerste Klasse A en daar is het dé revelatie.

Bormans en O'Loughlin

Bloom zette Alex Muzio als voorzitter aan het roer van Union en de club wist in augustus 2018 Philippe Bormans aan te trekken. Hij werd de nieuwe CEO van de club. “Onze CEO krijgt de verantwoordelijkheid om de extra-sportieve cel verder te ontwikkelen en zal verantwoordelijk zijn voor het administratieve deel van onze club”, deelde Union toen mee. De 32-jarige Bormans deed al vele jaren ervaring op bij STVV, waar hij indruk maakte met zijn crisisbeheer. De komst van de Japanse eigenaars zorgde voor de breuk, aangezien Bormans een andere visie had. Hij trok dus naar Brussel en dat verloopt tot op heden zeer goed.

Bormans haalde in mei 2019 een andere oude bekende van STVV naar het Dudenpark. Chris O’Loughlin werd de nieuwe sportief directeur van de ploeg. De Noord-Ier kwam in 2013 naar STVV toen hij via LinkedIn in contact kwam met toenmalig trainer Yannick Ferrera. Hij werd er diens assistent-trainer. Ferrera verliet Limburg twee jaar later voor een uitdaging bij Standard en O’Loughlin werd de nieuwe T1 van de Kanaries. Aan het einde van het seizoen stopte STVV de samenwerking vanwege matige resultaten. Na passages bij Noord-Ierland en Charlton keerde hij in 2017 terug naar STVV als assistent-trainer. Hij werd opnieuw bedankt voor bewezen diensten en KV Kortrijk gooide een reddingsboei als T2, waar Bormans hem ging weghalen.

Nieuw stadion

De tandem Bormans-O’Loughlin levert uitstekend werk. Union SG deed sinds de zomer van 2018 een pak slimme transfers met onder meer Percy Tau, Teddy Teuma, Faïz Selemani, Casper Nielsen, Siebe Van der Heyden, Dante Vanzeir, Deniz Undav en succescoach Felice Mazzu.

Bormans is ook bezig met de verdere uitbouw van de club en is bezig met het stadiondossier. Daar gaat de Limburger ook voor een knap initiatief. “We zijn hier al twee jaar mee bezig. Het budget zullen wij voorzien en bedraagt zo'n 50 miljoen euro. We gaan voor het groenste stadion van Europa, dat ingebed zal zijn in zijn omgeving. Want ook dat hoort bij onze identiteit. Maar alles zal in overleg gebeuren”, zei Bormans in maart nog aan Bruzz. Union SG lijkt na tientallen jaren weer helemaal terug te zijn.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de partij STVV - Union SG van vrijdag om 20u45, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top