Felix Afena-Gyan, de nieuwe chouchou van Mourinho bij AS Roma

Serie A | Twee weken geleden wist AS Roma na twee opeenvolgende competitienederlagen de drie punten te halen bij Genoa. Het won met 0-2 en het was Felix Afena-Gyan die met twee goals voor de zege zorgde. Kan hij zaterdag tegen Inter opnieuw beslissend zijn?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Felix Afena-Gyan zal 2021 niet snel vergeten. Hij kwam via Ghana naar Rome en wist er zich via de U19 al snel in de kijker te spelen van José Mourinho. Tegen Genoa wist hij tijdens zijn invalbeurt dus meteen furore te maken met twee treffers.

Op 21 november had AS Roma de nodige problemen met het team van Andriy Shevchenko. Mourinho gaf daarom Afena-Gyan een kans, die hij met beiden handen greep. Opvallend: Mourinho had voor de match een belofte gedaan aan het achttienjarige talent. “Ik heb Felix beloofd dat als hij vanavond zou scoren, ik hem een paar schoenen zou kopen waar hij dol op is. Maar ze kosten bijna 800 euro. Hij scoorde twee doelpunten en morgen koop ik ze voor hem", legde de coach uit na de match bij Genoa.

Een fan van Roma

Felix is geboren in Beposo, in het zuiden van Ghana. Hij zette al zijn focus op het voetbal, maar zijn moeder stond erop dat hij zijn studies afmaakte. Hij maakte deel uit van de EurAfrica Academy in Ghana en spelersmakelaar Olivier Arthur ging hem begeleiden. Het bestuur van AS Roma kwam hem op het spoor en wist hem vast te leggen. Ze hadden alvast een streepje voor, want de aanvaller was al een tijdje een fan van de Romeinse club.

AS Roma was enkele andere grote clubs te snel af en Afena-Gyan kwam in februari naar Italië. Hij speelde al snel één match voor de U18 en werd meteen overgezet naar de U19, waar hij indruk maakte.

Lof van Mourinho

In de zomer haalde AS Roma Mourinho als nieuwe coach en hij maakte meteen een analyse van de spelers die er speelden. Hij zag Afena-Gyan aan het werk en ging meermaals wedstrijden bekijken van de aanvaller. Met zes goals in vijf wedstrijden speelde hij zich in de kijker en The Special One haalde het Ghanese toptalent bij de A-kern.

Tegenover La Gazzetta dello Sport liet hij zich lovend uit over de jonge speler. "Wat indruk op me maakte, was zijn rust voor het doel. Technisch is hij misschien geen fenomeen, maar hij is echt goed in het strafschopgebied. Daarnaast maakt hij indruk met zijn fysiek vermogen en zijn nederigheid. Hij is heel leergierig en geen speler die denkt dat hij al alles weet, zoals sommige van zijn leeftijdsgenoten soms wel eens menen te denken."

Milovan Rajevac, bondscoach van Ghana, ontdekte de speler ook en selecteerde hem voor het nationaal team. Afena-Gyan bedankte vriendelijk en wenste zich eerst te focussen op zijn club. Hij wil er alles aan doen om te slagen bij AS Roma. Hij werd de eerste speler uit 2003 die wist te scoren in de Serie A. Felix Afena-Gyan is een ruwe diamant, eentje die Mourinho de komende maanden rustig wil polijsten.

Volg het hele seizoen het beste van de Serie A, inclusief het duel tussen AS Roma en Inter deze zaterdag om 18 uur, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van de 16e speeldag in de Serie A :

Zaterdag 4 december

Zondag 5 december

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top