Niet Courtois, Neuer of Donnarumma: “Edouard Mendy van Chelsea is de beste keeper ter wereld”

Sport | Chelsea won het voorbije weekend met 0-3-cijfers van Leicester City. Hiermee staan de Blues na 12 matchen bovenaan het klassement van de Premier League met 29 punten. Niet de doelpuntenmakers, maar vooral het sluitstuk oogst week in week uit bijzonder veel lof. Zijn naam? Edouard Mendy.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eind september 2020. Chelsea kondigde in die periode de komst aan van doelman Edouard Mendy. De Senegalees, toen 28 jaar, ondertekende een contract voor vijf seizoenen bij de Blues. Mendy moest in Londen de strijd aan gaan met Kepa Arrizabalaga voor een plek tussen de palen. De doelman was een van de belangrijkste factoren waardoor zijn vorige club Rennes in het seizoen 2019-2020 een derde plaats bemachtigde in de Ligue 1. Hij wist er toen dertien keer zijn netten schoon te houden in 33 duels. 

Getipt door Cech

Met zijn komst trad Mendy in de voetsporen van niemand minder dan Petr Cech. De Tsjechische doelman maakte exact dezelfde overstap in 2004. Het sluitstuk groeide er uit tot een heus icoon en pakte naast vier landstitels, vier FA Cups en drie League Cups ook nog eindzeges in de Europa League en Champions League. Het was ook nog eens Cech zelf die Chelsea tipte om Mendy weg te plukken bij Rennes. 

Mendy, neef van Real Madrid-speler Ferland, wist dus dat hij grote schoenen had te vullen. Na een korte aanpassingsperiode zou hij echter snel de plek in doel overnemen van Kepa. Mendy begon aan zijn carrière bij de Blues met drie opeenvolgende clean sheets in de Premier League, iets wat Cech hem voordeed in 2004. 

Intussen blijven de gelijkenissen tussen de twee doelmannen maar opduiken. Afgelopen weekend keepte Mendy zijn zestigste competitiematch voor Chelsea. Met de 0-3-zege tegen Leicester pakte de Senegalees hiermee zijn 35ste clean sheet. Toeval of niet: Cech hield evenveel keer zijn netten schoon in zijn eerste zestig matchen voor Chelsea.

Doelman van het jaar?

Intussen wist Mendy ook al met Chelsea de Champions League te winnen, door vorig seizoen Manchester City in de finale te kloppen. Ook hier lukte het City niet om de Senegalese doelman te passeren. Negen keer hield Mendy vorig seizoen zijn netten proper in de Champions League, iets wat enkel Santiago Canizares (Valencia 2000-2001) en Keylor Navas (Real Madrid 2015-2016) hem voor hebben gedaan. Sinds enige tijd gaan er dan ook stemmen op dat Mendy wel eens de beste doelman ter wereld is op dit moment. 

Dat beaamt onder meer Willy Caballero. De 40-jarige Argentijn was vorig seizoen nog derde doelman bij Chelsea. “Mendy is extreem getalenteerd. Hij heeft kracht en is bijzonder snel in zijn reflexen en duiken. Daarnaast is zijn voetenwerk ook uitstekend. Hij voetbalt goed mee met het team.”

Zijn prestaties hebben nog niet geleid tot een nominatie voor de Gouden Bal, maar een prijs pakken op de Best FIFA Football Awards zit er wel in. Zo werd Mendy genomineerd in de categorie FIFA Doelman van het Jaar. Concurrentie van Thibaut Courtois en Jan Oblak hoeft hij niet te vrezen. Naast hem werden Alisson Becker (Liverpool), Gianluigi Donnarumma (Milan/PSG), Manuel Neuer (Bayern) en Kasper Schmeichel (Leicester City) genomineerd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top