Arthur Theate: van ongewild in België tot de grote Duivelse hoop

Rode Duivels | In het voetbal kan het zéér snel gaan. Vraag dat maar aan Arthur Theate. De verdediger was 2,5 jaar geleden persona non grata en niemand had interesse. Ondertussen is hij uitgegroeid tot de ‘defensieve hoop’ van België.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We gaan even terug in de tijd. Arthur Theate krijgt van Benjamin Nicaise, toenmalig technisch directeur van Standard, te horen dat hij geen profcontract krijgt bij Standard. De Rouches achten hem niet goed genoeg. Het voormalige jeugdproduct van KRC Genk is dan 19 jaar en gaat heel België af om een contract af te dwingen.

Niemand had interesse

"Overal was het neen. Aangeboden bij Lierse. Neen. Een test bij Lommel. Niet goed genoeg. Ik denk dat we alle clubs zijn afgegaan, 1A en 1B, amateurklasse. Neen, neen, neen, overal”, zei hij aan Sport/Voetbalmagazine.

KV Oostende gaf Theate wel een kans als testspeler en Aleksander Blessin was al snel onder de indruk. Hij zag in hem de ideale speler voor zijn systeem. De Duitser kiest voor een energieke manier van voetballen met veel pressing en Theate past perfect in dat type voetbal.

De verdediger liet zich meteen opmerken en maakte bijzonder veel progressie. KVO werd de revelatie van vorig seizoen en in januari deed Bologna al een bod. Het was bereid om 5 miljoen euro te betalen, maar de kustploeg vroeg 10 miljoen euro. In Luik, waar ze de nodige financiële problemen hebben, werd er eens stevig gevloekt.

Straf debuut bij Bologna

De naam van Theate werd meer en meer genoemd als potentiële Rode Duivel, maar Roberto Martinez hield de boot nog af. Dat veranderde toen Theate afgelopen zomer toch de overstap maakte naar Bologna. De Italianen huren hem met verplichte aankoopoptie en KVO zal ongeveer 6,5 miljoen euro verdienen aan zijn transfer.

De 20-jarige verdediger werd al snel een vaste waarde in de Serie A en zijn eerste wedstrijden waren meteen opvallend te noemen. De Belg scoorde in zijn eerste match op Inter, veroorzaakte nadien een penaltyfout en zorgde voor een goal en assist. Dat was allemaal na amper drie wedstrijden.

In Italië maakte Theate al indruk en Martinez haalde hem erbij voor de matchen in de Nations League tegen Frankrijk en Italië. Spelen deed hij niet. Lukt dat wel tegen Estland of Wales? Als linksvoetige verdediger is er veel toekomst voor hem, want Jan Vertonghen (34) en Thomas Vermaelen (bijna 36 en die niet bij de selectie zit) zijn niet meer van de jongsten.

Volg België-Estland zaterdag om 20u20 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top