Dante Vanzeir hoopt in de voetsporen van Dries Mertens te treden

Sport | Roberto Martinez liet enkele maanden geleden de naam van Dante Vanzeir al eens vallen op een persconferentie. De spits van Union SG zag zijn droom uitkomen en werd opgeroepen voor de interlands tegen Estland en Wales. Vanzeir lijkt zo zijn potentieel ten volle te benutten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij KRC Genk hadden ze de afgelopen jaren heel wat aanvallende toptalenten rondlopen in de jeugdploegen. Toch is het moeilijk om door te breken in de Cegeka Arena. Siebe Schrijvers lukte het niet en speelt ondertussen bij Oud-Heverlee Leuven. Adriano Bertaccini werd net zoals Schrijvers gelinkt aan topploegen zoals Manchester City, FC Barcelona en anderen toen hij als jong talent op de velden naast het stadion furore maakte. Hij speelt nu voor Thes Sport.

Interesse van de Europese top

Vanzeir past in dit rijtje, want hij werd in zijn periode bij de jeugd van Genk het hof gemaakt door ploegen als Arsenal, Internazionale en VfL Wolfsburg. Die interesse kwam er ook door zijn prestaties op het WK onder zeventien jaar in 2015, waar België met Vanzeir knap derde eindigde. Hij scoorde toen twee keer in de troostfinale. Hij koos ervoor om te blijven en de doorbraak te forceren bij de Limburgers. Op zijn 18de maakte hij zijn debuut tegen Anderlecht en de jonge aanvaller liet een goede indruk achter. Het noodlot sloeg echter al snel toe en hij scheurde de voorste kruisband van zijn rechterknie, waardoor hij bijna een jaar buiten strijd was.

Anderhalf jaar na zijn blessure scoorde hij zijn eerste doelpunt voor Genk tegen Lokeren. Vanzeir werd in het seizoen 2019/2020 uitgeleend aan Beerschot-Wilrijk. De Limburger mocht er ervaring opdoen in Eerste Klasse B en dat werd een groot succes. De pocketspits zorgde voor veel plezier op het Kiel, want hij wist in 39 wedstrijden 17 keer te scoren en 4 assists uit te delen.

Mazzu ontdekt Vanzeir

Vanzeir keerde nadien terug naar Genk, waar Felice Mazzu – die daar voor het eerst echt kennismaakte met het talent – hem liet invallen in de supercup tegen KV Mechelen. Vanzeir scoorde en iedereen verwachtte dat hij de nodige kansen zou krijgen. Die kwamen niet en Vanzeir duwde door voor een uitleenbeurt aan KV Mechelen. Dat was een volgende stap in zijn ontwikkeling. Het werd geen succes, ondanks een goed begin, en hij schipperde er tussen bank en basis. Zijn seizoen in Mechelen werd afgesloten met 19 wedstrijden en 3 doelpunten en 1 assist.

Hij keerde na dat seizoen teleurgesteld terug naar Genk. Daar kreeg de Belgische jeugdinternational nog meer slecht nieuws te horen, want hij werd naar de c-kern gestuurd. Ondertussen werd Mazzu trainer van Union SG en die nam contact op met Vanzeir en overtuigde hem om Limburg definitief in te ruilen voor Brussel. Het werd een succesverhaal.

Indrukwekkende statistieken

Vorig seizoen was Vanzeir er goed voor 21 doelpunten en 9 assists in 27 wedstrijden en dit seizoen staat de teller op 10 treffers en 6 assists in 15 matchen. De balans bij Union is dus ronduit schitterend met 31 goals en 15 assists in 42 wedstrijden. De marktwaarde steeg volgens Transfermarkt al naar 3 miljoen euro en door zijn statuut als Rode Duivel is de kans groot dat er in januari of komende zomer de nodige interesse zal komen. Hij kan mogelijk de weg volgen van Dries Mertens. Hij werd doorgestuurd bij een topclub (Anderlecht) en wist zich nadien via tweede klasse (AGOVV) alsnog door te stoten naar de top (Napoli en de Rode Duivels).

In Genk zullen ze zich afvragen of ze niet te weinig vertrouwen hadden in de snelle aanvaller. Roberto Martinez is alvast onder de indruk. "Dante beleeft een geweldig verhaal bij Union. Zijn evolutie is indrukwekkend. Met twee geblesseerde spitsen (Lukaku en Batshuayi, nvdr.) is dit voor hem de kans om ervaring op te doen. Vanzeir heeft zijn plekje verdiend bij de Rode Duivels, nu moet ik bekijken of ik hem ook een rol kan geven op het veld", zei de bondscoach op zijn persconferentie. Tegen Estland zou Vanzeir bij een comfortabele voorsprong via een invalbeurt wel eens zijn debuut kunnen maken.

Volg België-Estland zaterdag om 20u20 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top