Laat Wout Faes champagnekurken knallen in de toekomst van de Rode Duivels?

Sport |

Het is misschien een naam die niemand verwachtte in de selectie van Roberto Martinez. En toch, Wout Faes treedt dit weekend wel degelijk aan met met de Duivels. Een verrassing, maar niet écht een verrassing als je de Ligue 1 volgt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is misschien wel de grootste opdracht voor Roberto Martinez tussen nu en november 2022: het vertrouwen in de defensie van de Duivels herstellen en consolideren. De Belgische coach moet aan de toekomst denken en nieuwe spelers opstellen.

Twee namen worden regelmatig genoemd om die overgang te verzekeren: Zinho Vanheusden en Sebastian Bornauw. Het probleem is dat beiden momenteel geblesseerd zijn (een terugkerend probleem bij de eerste). Bijgevolg deed Martinez een beroep op Arthur Theate, die er al bij was tijdens de laatste Nations League-ontmoeting, en op een jongen die helemaal niet werd verwacht: Wout Faes.

 De U17-revelatie

De naam Wout Faes is niet onbekend in België. De Stade de Reims-verdediger is 22 jaar oud en heeft al enkele jaren beroepservaring achter de rug. De Antwerpenaar speelde al meer dan 100 profwedstrijden. Maar het was in 2015 dat zijn naam voorpaginanieuws werd in de media, naar aanleiding van twee grote toernooien.

Met het Belgische U17-team, waarvan hij aanvoerder was, bereikte hij dat jaar de halve finales van het EK. Met deze mooie prestatie wist hij al indruk te maken op het grote publiek, maar het beste moest nog komen. Enkele maanden later nam het team - met daarin ook Dante Vanzeir - deel aan de U17-Wereldbeker en bereikte opnieuw de halve finales. Wout Faes kwam ditmaal echt in beeld als een van de grote beloftes van het Belgische voetbal.

Hij kon die heldenstatus niet onmiddellijk bevestigen bij Anderlecht, waar hij als prof aan de slag ging in 2017. Hij speelde nooit voor Anderlecht, maar werd uitgeleend aan Heerenveen en Excelsior Rotterdam. Vervolgens, in 2018, was het Oostende dat het Belgische goudhaantje binnenhaalde. Bij diezelfde club werden ook al andere ruwe diamanten geslepen, zoals bijvoorbeeld... Arthur Theate. Na twee seizoenen verruilde Faes de Belgische kust voor de Champagnestreek en tekende hij een contract bij Stade de Reims.

 Vaste waarde bij Stade de Reims

Faes drukte al snel zijn stempel op de legendarische Franse club. Tijdens zijn eerste seizoen bij de Fransen deed Reims het absoluut niet goed – 17de in Ligue 1 - maar Wout Faes wél. De jonge Duivel mocht dat jaar alle wedstrijden van zijn team als starter spelen, zonder ook maar één speelminuut te missen. Een regelmaat die indruk maakte in Frankrijk, waar de media hem al snel huldigden als de hoeksteen van de Reims-verdediging.

Terug naar 2021: terwijl Vanheusden en Bornauw dit jaar moeite hadden om een plaats te veroveren in het eerste elftal, wist Faes dankzij een solide reputatie in Franktijk een plaatsje bij de Duivels te veroveren, en misschien krijgt hij zelfs een vastere plaats in het nationale elftal dan de andere twee. Roberto Martinez heeft er geen geheim van gemaakt dat de betrouwbaarheid van de verdediger bij zijn club stevig in zijn voordeel speelt.

“Van al deze jonge verdedigers is Faes degene die het meeste speelt. Hij heeft indruk gemaakt in de afgelopen twee jaar”, zei de bondscoach tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag. “Hij is een echte leider, hij speelt alles”, aldus nog Martinez. “Hij is nog in ontwikkeling, hij is nog geen afgewerkt product maar hij verdient het, zeker met de blessures van Bornauw en Vanheusden. We zullen zien wat hij ons laat zien tijdens het trainingskamp.” De tijd zal het uitwijzen.

Volg de wedstrijd tussen België en Estland deze zaterdag vanaf 20u20 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top