Legendarische wedstrijden: Algerije verschalkt Egypte en nam na 24 jaar opnieuw deel aan het WK voetbal

Sport |

In 2009 bereikte Algerije voor het eerst in 24 jaar het WK en dat ten koste van aartsvijand Egypte. De twee landen speelden al enkele keren tegen elkaar naar aanloop van het WK en dat ging telkens gepaard met extra-sportieve incidenten. In hun laatste wedstrijd tegen de Egyptenaren nam Algerije definitief afstand.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 18 november 2009. Twee Noord-Afrikaanse landen, Algerije en Egypte, staan op een zucht van het WK en tellen beide evenveel punten in hun respectievelijke groep C. Als dat nog niet genoeg was, hadden beide landen ook nog eens hetzelfde doelsaldo en moest een laatste, onderlinge barragewedstrijd uitmaken wie een ticket zou krijgen voor de Wereldbeker in Zuid-Afrika in 2010.

Zowel Algerije als Egypte popelden om deel te nemen aan het WK in Zuid-Afrika en dat deed de spanning voor de laatste en beslissende duel enkel maar toenemen. Tel daarbij de decennia oude rivaliteit tussen beide landen, en je begrijpt onmiddellijk dat fans van beide landen elkaars bloed wel konden drinken. Dat bleek ook uit de heenwedstrijd in Caïro toen de bus van het Algerijnse nationale team met stenen werd bekogeld...

Yahia doet het voor Algerije

Gelukkig was niemand van de Noord-Afrikaanse voetballers onder de indruk van het supportersgeweld. Zij speelden gewoon hun wedstrijd en brachten goed voetbal op de mat. Beide landen kregen enkele goede kansen om op voorsprong te komen, maar konden die aanvankelijk niet afmaken. Gelukkig voor Algerije stond ene Antar Yahia op het veld. Deze verdediger kon na de rust de Egyptische doelman verschalken met een prachtige half-volley en bracht zijn land op die manier op een verdiende voorsprong (1-0).

Die voorsprong wou Algerije kost wat kost verdedigen. De spelers parkeerden de bus en lieten de bal aan Egypte. Onder leiding van ex-Anderlecht-spits Ahmed Hassan trokken de Egyptenaren dan maar talloze keren naar het doel van de Algerijnen, maar scoren lukte helaas niet meer.

Revanche op Africa Cup

Na tientallen pogingen, en minstens evenveel reddingen door de Algerijnse doelman Faouzi Chaouchi, floot de scheidsrechter in minuut 94 het laatste fluitsignaal. De match eindigde op 1-0 en Algerije ging door deze overwinning naar het WK, ten koste van de Egyptenaren. De fans wisten met hun vreugde geen blijf, het was immers sinds 1986 geleden dat hun land nog eens op het hoogste podium mocht schitteren. Dat er net tegen hun aartsvijand Egypte werd gewonnen, was des te leuker.

De Egyptenaren dropen teleurgesteld af. Zij mochten dan wel niet naar het WK, maar ze wisten dat Algerije opnieuw de revue zou passeren in de halve finales van de Africa Cup. Daarin namen de Egyptenaren wraak door met 4-0 te winnen van Algerije. Het WK werd voor de Algerijnen geen succes. Ze werden uitgeschakeld in de groepsfase maar dat kon de pret niet bederven. Voor het Algerijnse volk was deelnemen belangrijker dan winnen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top