Neemt Real Betis revanche op Sevilla tijdens felbevochten derby?

Sport |

Komende zondag kijkt heel Spanje uit naar één van de meest felbevochten derby’s die het land rijk is. Dan nemen de spelers van FC Real Betis het immers op tegen die van FC Sevilla. De burenstrijd is meer dan een eeuw oud en doet bij Real Betis oude wonden openrijten. Proximus Pickx vertelt je er meer over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Spaanse voetbalcompetitie telt heel wat derby’s. Denk maar aan die van Atlético Madrid en Real Madrid, die van FC Barcelona tegen Espanyol of aan die van Valencia tegen Levante. Toch zijn deze wedstrijden niet de pittigste burenduels. Die wordt immers uitgevochten in het zuiden van het land, in Andalusië waar Sevilla en Real Betis de plak zwaaien.

Het heeft nog nooit niet gerommeld tussen FC Sevilla en Real Betis. Real Betis, dat momenteel vijfdes staat in La Liga, werd in 1907 in het Spaanse Sevilla opgericht nadat enkele leden zich niet konden vinden in de Engelse stijl van hun moederclub FC Sevilla. De verwensingen werden heen en weer geslingerd en dat was ook op het veld te merken waar de spelers van FC Sevilla en Real Betis decennialang altijd op het scherpst van de snee speelden.

'Oneerlijk'

Die onderlinge rivaliteit kende een eerste hoogtepunt in 1918. Toen liep de eerste wereldoorlog af en waren de straten van de Spaanse stad nog doordrongen van de strijdlust. ‘Oneerlijke strijdlust’, als je het aan de spelers van Real Betis had gevraagd. Zij kregen immers geen verlof toegekend van het Spaanse leger om te gaan voetballen tegen hun stadsrivaal. Hierdoor moest een piepjong en onervaren elftal opdraven tegen Sevilla en die kregen een flink pak slaag. Ze verloren met 22-0 en waren diep gekrenkt in hun eer. De vaderlandsliefde stond plots ook op een lager pitje.

De fans van Real Betis werden jarenlang uitgelachen door die van Sevilla maar in 1966 verging hen het lachen. FC Sevilla stond dat jaar immers onderaan het klassement, op enkele punten van Betis. Beide clubs moesten toen hun hachje proberen te redden in La Liga en dat met nog enkele wedstrijden op het programma, eentje daarvan was tegen elkaar.

'Ongeloofelijk'

Die wedstrijd werd op het einde van het seizoen gespeeld in een volgepakt Estadio de Heliopolis, de oude voetbaltempel van Real Betis.  Daar maakte Sevilla-spits Roman de eerste goal van de avond (0-1, '19). Een onterechte goal volgens velen, want Roman had voorafgaand aan zijn goal een fout gemaakt op een speler van Betis en die was, naar verluidt, niet gefloten. “Ongelooflijk”, volgens de ene. “Een schande”, volgens de ander. De wedstrijd ging verder en de spelers van Betis lieten deze scheidsrechterlijke dwaling niet aan hun hart komen. Ansola prikte de gelijkmaker in minuut 29 tegen de touwen en daarmee werd er opnieuw in de kansen geloofd. 

Tot minuut 45, welteverstaan. Toen blies scheidsrechter Juan Gardeazabal keihard op zijn fluitje wegens een vermeende fout in de zestien van Betis. Het volk werd woest, maar dat kon Felo, Sevilla-afwerker van dienst, niets schelen. Hij knalde de 1-2 (‘45) tegen de touwen en zag hoe Sevilla de broodnodige driepunter meegraaide uit het Estadio de Heliopolis. 

Betis zat in zak en as. De week erop lukte het wederom niet om de rug te rechten en verloor de club van Malaga waardoor de degradatie naar de Spaanse tweede klasse een feit was. De hoofden van de spelers, de coach en de staff hingen op de grond en daarin werd maar aan één ding gedacht. Die verdraaide derby tegen FC Sevilla... en scheidsrechter Gardeazabal.

Volg het beste uit La Liga op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top