Het verhaal achter de meest iconische foto van de Milanese derby

Sport | Deze woensdag zal de stad Milaan weer opgedeeld zijn in twee kampen in aanloop naar de Derby della Madonnina tussen AC Milan en Internazionale (21u) in de halve finales van de Champions League. In 2005 leidde het beladen duel in de terugronde van de kwartfinale van de Champions League tot memorabele taferelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 12 april 2005. AC Milan bekampt stadsrivaal Inter in de kwartfinale van het kampioenenbal. De twee clubs delen hetzelfde stadion, maar de Rossoneri worden in de terugmatch beschouwd als ‘bezoekers’. In de heenmatch, een week eerder, wonnen de troepen van Carlo Ancelotti met 2-0 dankzij treffers van Jaap Stam en Andriy Shevchenko.

De bom barst

De Oekraïense aanvaller van Milan trof in de terugmatch weer raak: op het half uur opende hij de score met een weergaloos schot met links. Inter kwam in nog nauwere schoentjes te staan: het keek tegen een achterstand van drie doelpunten aan en moest er zelf vier scoren om zich te plaatsen voor de volgende ronde – het gevolg van de uitdoelpunten, die volgens een inmiddels afgevoerde regel indertijd zwaarder doorwogen.

De minuten tikken weg en de Nerazzurri slagen er maar niet in om de code van AC Milan te kraken. Op twintig minuten van het einde doet Esteban Cambiasso de hoop van Inter weer opleven met een goal, maar die vreugde is van korte duur. Het doelpunt wordt afgekeurd wegens een fout van aanvaller Julio Cruz op Dida, de doelman van Milan.

Voor de supporters van Inter was dat de druppel en het startschot voor een woede-uitbarsting: ze slingeren pyrotechnische projectielen het veld op, waaronder een paar in de richting van Dida. De Braziliaanse doelman raakt verbrand aan de rechterschouder door een rookbom, afkomstig van de Curva Nord. Te midden de chaos kringelen er rode rookpluimen boven het veld, die al snel het gehele stadion vullen.

Broederlijke scène op de middencirkel

Terwijl de gemoederen verhitten op het veld en in de tribunes slaan Inter-verdediger Marco Materazzi en AC Milan-middenvelder Rui Costa het tafereel met lede ogen gade vanop de middencirkel, broederlijk zij aan zij. Op een bepaald moment legt Materazzi zijn arm op de schouder van Costa: die vredige en broederlijke scène werd vereeuwigd op de gevoelige plaat. De foto geldt als een iconisch beeld: het contrast tussen de hectiek op de tribunes en de vredige samenhang tussen beide tegenstanders maakt het beeld bijzonder.

Na een onderbreking van zo’n twintig minuten en een korte herneming van de wedstrijd, werd de match definitief stilgelegd. UEFA zette de score nadien om naar een 0-3-forfaitscore in het voordeel van AC Milan en veroordeelde Inter tot vier matchen achter gesloten deuren en een boete van 300.000 Zwitserse frank wegens het wangedrag van zijn supporters.

Het programma van de heenwedstrijden in de halve finales van de UEA Champions League op Pickx+ Sports:

Dinsdag 9 mei
Woensdag 10 mei
Dinsdag 16 mei
  • Internazionale  - AC Milan vanaf 20u15 op Pickx+Sports 1
Woensdag 17 mei
Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top