Francky Dury: van Mister Zulte Waregem tot persona non grata

Jupiler Pro League | Zulte Waregem kent een moeilijk seizoen. Essevee hoopte op een goed jaar om Francky Dury op een mooie manier uit te zwaaien aan het einde van het seizoen. De coach kwam de laatste weken echter stevig onder vuur te liggen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zulte Waregem kondigde voor het seizoen aan dat dit het laatste seizoen van Francky Dury bij de club zou worden. "Het komende voetbalseizoen wordt niet alleen het jubileumjaar "20 jaar SV Zulte Waregem", het moet ook een afscheid in schoonheid worden met T1 Francky Dury. Het vernieuwde clubbestuur en zijn trainer hebben in onderling overleg het contract, dat Dury nog 3 jaar aan Essevee bond, opengebroken. Na het seizoen 21-22 geeft de langst dienstdoende coach van de Jupiler Pro League de trainersfakkel door", luidde het in juni.

Het bestuur hoopte daarmee alle druk weg te halen, want in de maanden voordien kreeg Dury steeds meer kritiek van de eigen aanhang. Er werd regelmatig om zijn ontslag geroepen, al gebeurde dat (nog) niet massaal. Dury en Zulte Waregem hoopten op een goede voetbaljaargang, nadat het de afgelopen jaren een grijze, zeg maar saaie middenmoter was geworden in de Jupiler Pro League.

De fans roeren zich

De start was nog degelijk met enkele overwinningen, maar nadien ging het van kwaad naar erger. De 5-1 nederlaag op het veld van Seraing zorgde echter voor de druppel die de emmer deed overlopen bij de fans. Er werd door de supporters, ook de harde kern, geroepen om een vertrek van Dury. Ze wachtten de spelers en de coach zelfs op na de match. In de dagen nadien leek er ook binnen het bestuur onvrede te zijn over de gang van zaken en Dury leek op weg naar de uitgang. Dat zou dan via de achterdeur verlopen.

Toch besliste het bestuur om de langstzittende coach in eerste klasse aan boord te houden. "Het bestuur van SV Zulte Waregem is ervan overtuigd dat de club sportief beter kan. En ook dat dit kan gerealiseerd worden met Francky Dury en zijn de huidige staf en spelers. De gesprekken van de voorbije week bevestigden dat iedereen de ernst van de situatie inziet, maar ook het geloof in het sportieve potentieel én het engagement van alle partijen om beter te doen. Na een grondige analyse bevestigde hoofdaandeelhouder Tony Beeuwsaert namens het bestuur het vertrouwen in Francky Dury, zijn staf en de spelerskern", deelde de club mee.

Tegen Antwerp rechtte Zulte Waregem de rug door 2-1 te winnen, maar er waren spandoeken en gezangen gericht tegen Dury. Toch mag men bij de aanhang de verdiensten van de coach niet vergeten. De 65-jarige coach is als het ware 'Mister Zulte Waregem'.

Straf parcours met Zulte Waregem

De man was al trainer bij bij Zulte VV en nadien ging Dury mee aan de slag bij de fusieclub Zulte Waregem. Hij was er van 2001-2010 trainer, ging nadien even werken bij AA Gent en de KBVB, en sinds 2012 is hij weer trainer aan de Gaverbeek. Dury is zo al 18 jaar trainer van de club. In die periode wist hij de club de nodige successen op te leveren door Zulte Waregem twee keer de Beker van België te laten winnen. Het verloor één keer die finale en was in 2013 bijzonder dicht bij een Belgische landstitel, maar een afgeweken doelpunt van Lucas Biglia besliste daar anders over.

Dury loodste Zulte Waregem ook naar vier Europese campagnes en boekte daar zeges tegen onder meer Lokomotiv Moskou, Sparta Praag, Wigan Athletic, Lazio en Vitesse. De West-Vlaming werd ook twee keer uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. Dury liet al weten dat hij na zijn vertrek bij de club van zijn hart nog niet op pensioen zal gaan als coach.

Volg het hele seizoen lang de Jupiler Pro League, inclusief KV Mechelen - Zulte Waregem deze zaterdag om 18u uur, dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top