De dag waarop Juventus de jeugdploeg van Inter Milan in de pan hakte

Sport |

Vanavond ontvangt Inter Milan Juventus voor de 256ste wedstrijd tussen de twee ploegen. De Derby d’Italia heeft een roemrijke en prachtige geschiedenis maar laten we ter ere van de confrontatie eens terugkeren naar de meest controversiële wedstrijd ooit tussen de twee topclubs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het jaar is 1961. Hoewel Inter Milan halverwege het seizoen nog herfstkampioen is geworden, staat het op 16 april nu vier punten achter op leider Juventus. In een tijd waarin een overwinning nog twee punten opleverde, zien de Nerazzurri hun kans schoon om opnieuw dichter bij Juventus te komen.

Een kolkend en bomvol Stadio Comunale zorgt ervoor dat supporters tot op enkele meters van de spelers zitten. “De supporters waren dichtbij", herinnert Aristide Guarneri zich, “maar het was zeker niet gevaarlijk.” Scheidsrechter Gambarotta ziet dat anders en beslist in de 31e minuut om de wedstrijd te staken.

Tien dagen later worden de twee punten toegekend aan het Inter Milan van Argentijnse coach Helenio Herrera, zoals de regels het voorschreven. De Milanezen schrijven een 2-0 overwinning op en schuiven iets dichter op naar hun rivalen. Tot de Italiaanse bond op zaterdag 3 juni, het weekend van de laatste speeldag, beslist om in te gaan op de klacht van Juventus en de wedstrijd te laten herspelen.

Voor velen betekent dat Juventus haar tweede titel op rij in geschenkverpakking kreeg. “We ontvingen het vonnis van de bond net voor we het veld op moesten in Catania”, vertelt Guarneri nog. “De moed zakte ons in de schoenen en we verloren met 2-0.” De Milanezen staan dan met een inhaalmatch te spelen drie punten achter Juventus.

Inter-coach Herrera nam gefrustreerd een iconische beslissing: de Primavera, de U20-ploeg van Inter Milan, zal spelen tegen Juve, in plaats van de eerste ploeg. In dat jeugdteam speelt op dat moment een jonge Sandro Mazzola, die later zou uitgroeien tot één van de beste Italiaanse spelers ooit. Zeventien seizoenen zou hij spelen voor Inter Milan, waarmee hij vier Scudetto’s en vier Europese titels won. In 1968 won hij met Italië het Europees kampioenschap. Geen van de andere jeugdspelers maakte later een opgemerkte carrière.

90 minuten afzien

Maar zelfs Mazzola kan niet voorkomen dat de Turijnen over hen heen walsen. Na negentig minuten afzien en afgang eindigt de wedstrijd op 9-1. Zes doelpunten staan op naam van Omar Sivori, die uiteindelijk dat jaar ook de Gouden Bal zou winnen. Het enige tegendoelpunt komt op naam van Mazzola, die een penalty omzette.

Het was ook de laatste wedstrijd van Juventuslegende Giampiero Boniperti. “In het begin waren we gegeneerd”, vertelde hij achteraf. “We wilden hen niet straffen.” Na de wedstrijd gaf Boniperti zijn schoenen aan de masseur, met de woorden: “Hou ze bij, ik heb ze niet meer nodig. Vanaf vandaag ben ik klaar met voetbal.”

Kijk hieronder naar de hoogtepunten van de wedstrijd.

 


Kijk op zondag 24 oktober vanaf 20u45 uur naar de Derby d'Italia op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

De kalender van speeldag 9 in de Serie A:

Vrijdag 22 oktober

Zaterdag 23 oktober

Zondag 24 oktober 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top