Hoe Lille Sevilla op weg zette naar Europese dominantie

Sport | Deze woensdag ontvangt Lille het Spaanse Sevilla FC in de groepsfase van de Champions League. Vijftien jaar geleden stonden beide ploegen ook al eens tegenover elkaar, toen in de UEFA Cup. Het bleek voor Sevilla een eerste opstap naar enkele Europese gloriejaren.  

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 9 maart 2006 stond dit Frans-Spaanse onderonsje al eens op het programma in de achtste finales van de UEFA Cup, de voorloper van de huidige Europa League. OSC Lille dat heropgevist werd uit de Champions League, waar het in de zestiende finales op een sterk Shakthar Donetsk botste, ontving FC Sevilla, dat in de ronde daarvoor Lokomotiv Moskou uitschakelde.

Een veelbelovende affiche, tussen de vice-kampioen van Frankrijk en een Andalusisch team dat al vijftig jaar op nieuwe Europese glorie aasde. Zolang was het immers geleden dat Sevilla nog eens tot de kwartfinales van een Europese beker doorstootte.

Vijftig jaar frustratie

In de heenwedstrijd waren het de Fransen die het sterkst bleken, zij het met het kleinste verschil. Een week later, in het zuiden van Spanje, werden de rollen omgedraaid. Onder impuls van de vedetten Dani Alves, Jesus Navas en Frédéric Kanouté zette Sevilla de bezoekers meteen onder druk. De ploeg van Claude Puel zag zijn opgejaagd team daardoor al na een half uur herleid tot tien spelers, na de uitsluiting van Mathieu Bodmer. Kort daarna gevolgd door een tweede nekslag: Kanouté, perfect bediend door Alves, opende de score en zo stonden de bordjes over de twee wedstrijden weer helemaal gelijk.

De Spanjaarden profiteerden van hun goede flow om nog in de blessuretijd van de eerste helft de 2-0 te maken. Met dank aan een geniale ingeving van hun spits Luis Fabiano. De Noord-Fransen in de touwen. Ook na rust was Lille niet meer bij machte tegen te prikken. Net als de twee jaren daarvoor sneuvelde de club in de achtste finales van de UEFA Cup.

Een indrukwekkend palmares

Voor Sevilla daarentegen betekende de zege tegen Lille een echt scharniermoment. Voor het eerst sinds 1958 wisten ze de kwartfinales van een Europese beker te bereiken. Zenith Sint-Petersburg en vervolgens Schalke 04 bleken geen struikelblok en zo vonden de rood-witten zich enkele weken later terug in de finale. Een episch duel tegen Middlesborough, dat de vloer aangeveegd werd met een droge 4-0. Het leverde Sevilla zijn eerste Europese trofee in de clubgeschiedenis op.

En het zou niet de laatste zijn. In de daaropvolgende jaren manifesteerde de Andalusische club zich als een echte specialist van de EUFA Cup en Europa League. Tussen 2007 en 2020 won het maar liefst vijf keer diezelfde trofee. Tussen 2014 en 2016 zelfs drie keer op een rij. Geen enkele club deed ooit beter. Voor de supporters van Sevilla blijft die wedstrijd tegen Lille dus voor altijd een gedenkwaardig moment, eentje waaraan ze ongetwijfeld zullen terugdenken wanneer ze woensdagavond weer tegenover de Noord-Franse club staan.

Volg Lille – Sevilla woensdag 20 oktober vanaf 20u50 en de rest van de derde speeldag in de Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Het volledige programma van de derde speeldag in de Champions League:

Woensdag 20 oktober

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top