België stoot verdedigend op zijn limieten

Rode Duivels | België verloor donderdag met 2-3 van Frankrijk. Na een beresterke eerste helft, volgde een ontgoochelende tweede helft. De roep om verjonging klinkt hard, maar voorlopig lijkt de ‘jeugd’ nog niet klaar om de fakkel nu al over te nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de eerste helft speelde België een ijzersterke pot voetbal en defensief gaf het amper iets weg. Spelers als Toby Alderweireld en Jan Vertonghen, die de afgelopen interlands veel kritiek kregen, deden het goed en België toonde zich als een zeer stevig blok. Frankrijk geraakte er amper door, maar in de tweede helft zagen we een heel andere partij.

De Fransen, die over misschien wel de beste spelerskern ter wereld beschikken, tapten uit een ander vaatje. Het werd een wervelwind, waar België niet tegen was opgewassen. Heel de ploeg werd versmacht onder de Franse druk en het was dweilen met de kraan open. Het middenveld werd overrompeld en de drietand Mbappé-Benzema-Griezmann begon plots te draaien.

Schreeuw om verjonging

Youri Tielemans, die wel degelijk in een mindere periode zit, zag af op het middenveld. Al had ook Axel Witsel het erg moeilijk. Tielemans ging in de fout bij de 2-2, maar ook achteraan konden ze de bressen niet meer dichten. Lag dat aan de ‘oudjes’ Toby Alderweireld (32) en Jan Vertonghen (34)?

Het is een feit dat de beste jaren van de huidige verdedigers van Al-Duhail en Benfica achter hen liggen. De twee zijn niet meer van de snelsten en Jason Denayer is op dat vlak een meerwaarde voor de defensie. In de eerste helft speelden ze achteraan zoals eerder gemeld zeer sterk, in de tweede helft gingen ze mee ten onder met bijna heel de ploeg.

Het was vooral als team dat België in de tweede helft sterren zag en helemaal uit verband werd gespeeld door de Fransen. Het is wel een feit dat de defensie niet meer zo sterk is als in 2018. Toen waren Vincent Kompany, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen basisspelers bij de Engelse top en maakte Thomas Vermaelen deel uit van de kern van FC Barcelona.

De schreeuw om verjonging klinkt al maanden zeer luid, maar voorlopig staan er nog niet echt jongens van Europees topniveau klaar. Het is hoopgevend dat spelers als Arthur Theate, Sebastiaan Bornauw en Zinho Vanheusden een stap hogerop hebben gezet in hun carrière. Zij kunnen het komende jaar van de bondscoach eens een kans krijgen om te kijken hoe ver ze staan in hun ontwikkeling. Tegen Italië, een match die eigenlijk nergens om gaat, zouden enkele jonge jongens zoals Arthur Theate, Alexis Saelemaekers en Charles De Ketelaere wel aan bod mogen komen.

In een ideale wereld zetten enkele jonge verdedigers het komende jaar grote stappen voorwaarts in hun ontwikkeling, zodat ze de fakkel kunnen overnemen van enkele ervaren spelers. Daarnaast mogen we niet vergeten dat Thomas Vermaelen, ook al 35 jaar, er niet bij was. Hij was op het EK sterk en wellicht de beste Belgische verdediger, vraag maar aan Cristiano Ronaldo. Voorlopig zijn de ‘oudjes’ toch nog van een hoger internationaal niveau dan de jongere jongens die wél stilaan op de deur kloppen. Martinez kan wel eens nadenken over een aanpassing van zijn systeem met drie verdedigers. Kan België met de huidige kwaliteiten van de defensie nog wel op deze manier voetballen? 

Doku & co

De toekomst en de verjonging moeten echter wel voorbereid worden en bepaalde WK-kwalificatiematchen zijn een goed moment om enkele jonge spelers – omringd door de ervaren krachten – te laten instromen. Jérémy Doku gaf al het goede voorbeeld en spelers als Saelemaekers, De Ketelaere, Bornauw – die steeds vaker speelt bij Wolfsburg – en andere Lokonga’s kunnen dat voorbeeld volgen.

Na het WK 2022 zullen er immers wellicht heel wat Rode Duivels afhaken. Zelfs spelers als Eden Hazard en Kevin De Bruyne twijfelen over hun toekomst als international. Het valt te hopen dat niet iedere dertiger na Qatar gaat afhaken, want de overgang zou anders te bruusk verlopen. Een ervaren as met daarrond jong talent lijkt ons een goede basis om de toekomst geleidelijk aan voor te bereiden.

Deze Gouden Generatie miste in hun beginjaren die helpende hand van ervaren toppers, laten we de volgende lichtingen vooral helpen met de ervaring die momenteel aanwezig is.

Bekijk Italië – België nu zondag 10 oktober vanaf 15u op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top