Is Matteo Guendouzi Deschamps' verrassing tegen België?

Sport | Didier Deschamps heeft Matteo Guendouzi van Marseille opgenomen in zijn selectie voor de Nations League en de halve finale nu donderdag tegen België. Zal hij de verrassing van de coach zijn tegen de Rode Duivels?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Franse coach Didier Deschamps is niet erg origineel geweest in zijn lijst van 23 namen die hij heeft opgeroepen voor de twee Nations League-wedstrijden. Toch heeft de wereldkampioen van 1998 besloten om een nieuwkomer op te roepen: Matteo Guendouzi. De centrale middenvelder heeft nog nooit een selectie gehaald voor het eerste Franse nationale elftal en dat zou wel eens kunnen veranderen tegen België in de halve finale.
 
Tussen de lijnen door spelen
 
Dit seizoen werd hij door Arsenal uitgeleend aan Olympique de Marseille en de in Poissy geboren speler heeft zich bij de club uitstekend ontwikkeld. Zijn bijzondere profiel heeft duidelijk de aandacht getrokken van Deschamps, die in de kwaliteiten van de speler een interessant wapen ziet om zijn Bleus te verbeteren. Het is het soort speler dat pijn kan doen bij balbezit.
 
Guendouzi is een centrale middenvelder die vooral graag tussen de linies speelt, met de neiging om zich tussen het middenveld en de verdediging van de tegenpartij op te stellen. Dit belet hem niet zich terug te trekken om de full-backs de kans te geven een stapje op te schuiven. Met de bal aan de voet gebruikt de speler van Marseille zijn passvaardigheden, gekoppeld aan een goede visie op het spel, om snel de linies te doorbreken. Met een simpele pass weet hij verschillende mannen uit te schakelen. Als hij tegen België zou spelen, zou het belangrijker zijn om de passlijnen te blokkeren in plaats van hem onder druk te zetten.
 
Vroegrijp talent 
 
Matteo Guendouzi draait al een paar jaar mee in het profcircuit, maar hij is nog maar 22 jaar. Het was op 17-jarige leeftijd en bij Lorient dat de door Paris Saint-Germain opgeleide speler zijn debuut maakte. Ondanks zijn debuut in Ligue 1 zakte Lorient wel naar Ligue 2. Na een goed seizoen in de tweede afdeling van het Franse voetbal, maakte hij de overstap naar Arsenal en de Premier League.
 
Ondanks zijn beperkte ervaring op het hoogste niveau paste Guendouzi zich snel aan aan de Engelse competitie en het door de Gunners en coach Unai Emery gewenste spel. Zijn goede prestaties in het seizoen 2019-2020 hebben hem al een oproep van Deschamps opgeleverd, hoewel hij nog geen eerste cap heeft weten te versieren. Het klikte minder goed met Mikel Arteta, de opvolger van Emery, en vorig seizoen werd hij uitgeleend aan Hertha Berlin, voordat hij deze zomer naar Olympique de Marseille trok om daar te schitteren.
 
Het valt nu nog te bezien of Didier Deschamps hem volwassen genoeg vindt om in zijn team te laten spelen, zelfs als titularis. Voor de Belgen zou een negatief antwoord op deze vraag ideaal zijn, aangezien de speler waarschijnlijk aan de basis gaat liggen van beslissende acties als hij speelt.
 
Volg de wedstrijd tussen België en Frankrijk deze donderdag 7 oktober vanaf 20u25 op VTM.
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top