Is de balans zoek in de selectie van de Rode Duivels?

Sport | Vrijdag kondigde bondscoach Roberto Martinez de 24 namen aan die zullen aantreden in de Nations League. Een groep die enkele vragen oproept, meer bepaald over het evenwicht in de selectiekeuze van de Spanjaard.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Nations League wordt door velen beschouwd als een zoethoudertje doorheen het jaar, maar toch valt er een internationale trofee te winnen. Voor de Duivels, die bij zowat elk internationaal toernooi als één van de favorieten bestempeld worden, zou eender welke prijs welkom zijn – al is het maar om de Gouden Generatie niet (helemaal) als een gemiste kans te herinneren. 

In de halve finale wacht Frankrijk. De match op donderdag 7 oktober (20u45) zal met argusogen gevolgd worden. De goesting is groot bij fans en spelers om revanche te nemen na de verloren halve finale op het WK 2018. Martinez heeft daarvoor 24 spelers opgeroepen. De selectie is logisch, maar sommige keuzes roepen toch wat vragen op – met name wat de defensie en aanval betreft.
 
Te weinig diepte vooraan?
 
Sinds zijn aantreden als bondscoach heeft Martinez – behalve bij zijn debuut tegen Spanje in 2016 – steeds hetzelfde systeem gebruikt: 3-4-2-1. De punt van de aanval wordt vrijwel altijd ingenomen door Romelu Lukaku. Maar waar de bondscoach gewoonlijk een beroep doet op drie aanvallers, selecteerde hij nu slechts twee diepe spitsen voor de Final Four in de Nations League: Romelu Lukaku en Michy Batshuayi.
 
Een riskante keuze, want als één van de twee zich blesseert of een schorsing oploopt, zit het elftal al op zijn tandvlees in de voorhoede. Christian Benteke werd niet weerhouden, terwijl hij wel over een ander en interessant profiel beschikt. Lukaku blesseert zich zelden en kan zonder problemen meerdere matchen na elkaar aan, maar pech is nooit ver weg.
 
Risico in de defensie?
 
In de defensie zijn de twijfels nog groter. Met drie centrale verdedigers in zijn systeem heeft Martinez een zekere diepgang nodig als de situatie precair wordt. Maar de ex-coach van Everton beperkte zich tot vier namen voor die sector: Jason Denayer, Toby Alderweireld, Dedrick Boyata en Jan Vertonghen. Hij selecteerde daarentegen wel vijf namen voor de twee flankposities.

Akkoord,  Leander Dendoncker kan ook in de as van de verdediging uit de voeten en Axel Witsel bewees dat al bij Dortmund, maar ook daar vraagt men zich af of die positie wel geschikt is voor zijn kwaliteiten. Martinez mikte duidelijk op kwantiteit op het middenveld. Een berekende keuze, voor dewelke hij ons vertrouwen geniet. Maar in voetbal staat niets op voorhand vast. Laten we hopen dat zijn keuzes goed uitpakken, anders wordt striemende kritiek zijn deel.
 
Volg de wedstrijd tussen België en Frankrijk op donderdag 7 oktober vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top