De Jonge Duivels kunnen zich geen misstap veroorloven in Kazachstan

Beloften | In de kwalificatiecampagne voor het EK U21 van 2023 treft België op vrijdag 8 oktober Kazachstan. Een makkelijke prooi op papier, maar daarin schuilt net het gevaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Jonge Duivels hielden een kater over aan hun laatste deelnames aan EK's voor beloften. Zo moesten ze in 2019 afdruipen in de groepsfase van het EK na een vernederende 0 op 9. Voor het daaropvolgende EK waren ze zelfs niet gekwalificeerd.
 
Deze talentrijke generatie heeft nog alles te bewijzen, en dat zal gebeuren middels een kwalificatie voor het volgende EK voor beloften in 2023, dat plaatsvindt in Roemenië en Georgië. Onze Jonge Duivels namen een geslaagde start met een zes op zes tegen Kazachstan en Turkije – één van onze rechtstreekse concurrenten. In dit interlandluik nemen de Jonge Duivels het op tegen Kazachstan: een uitgelezen kans om een negen op negen te boeken.
 
Een haalbare kaart
 
België werd ondergebracht in groep I, met Turkije, Kazachstan, Denemarken en Schotland. Op papier lijkt de groep een haalbare kaart. De eerste plaats geeft recht op een rechtstreekse kwalificatie voor de eindfase, de tweede zal in de barrages moeten bikkelen om een ticket.
 
Wat de kwalificatie voor dit EK nóg essentiëler maakt, is het feit dat het toernooi dient als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Daarvoor is een plaats in de halve finales vereist. Geen evidentie, vermits er sinds 2021 16 deelnemende ploegen strijden in de eindfase.
 
Maturiteit
 
De match tegen Kazachstan is niet te onderschatten. De uitslagen van 2020 in Bosnië (3-2 nederlaag) en al zeker in Moldavië (1-0 nederlaag) bewijzen dat talent alleen niet voldoende is voor winst. De troepen van Jacky Mathijssen zullen maturiteit aan de dag moeten leggen en scherp moeten staan, van begin tot einde. Het doelsaldo zou weleens de doorslag kunnen geven in deze groep.

Gelukkig zijn de Jonge Duivels bekend met Kazachstan: ze kwamen de ploeg al eens tegen in deze kwalificatiecampagne, toen ze met 1-3 wonnen in de Aziatische steppe. Thuis zal uit hetzelfde vaatje getapt moeten worden om de driepunter mee te graaien en de druk bij de achtervolgers te leggen. Nog belangrijker wordt de volgende tegenstander in de rij: Denemarken, op 12 oktober.
 
De groep van de Jonge Duivels
 
Jacky Mathijssen riep 24 spelers op voor dit tweeluik: Senne Lammens, Nick Shinton, Maarten Vandevoordt, Koni De Winter, Marco Kana, Lucas Lissens, Ewoud Pletinckx, Arthur Theate, Ignace Van der Brempt, Eliot Matazo, Logan Ndenbe, Amadou Onana, Nicolas Raskin, Killian Sardella, Hugo Siquet, Aster Vranckx, Anouar Aït El Hadj, Michel-Ange Balikwisha, Loïs Openda, Yari Verschaeren, Olivier Deman, Yorbe Vertessen, Anass Zarouki en Othmane Boussaid.
 
Volg België – Kazachstan vanaf 19u45 op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top