One day, one goal: de baalavond van doelman Brice Maubleu, auteur van een knotsgekke owngoal

Sport | In deze artikelenreeks komen vaak spectaculaire en opzienbarende goals aan bod. Deze keer richten we de spots op een komisch eigen doelpunt dat hoongelach en een vleugje medelijden opwekt. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brice Maubleu: de naam zegt je wellicht niets, behalve als je de Franse tweede klasse volgt, of banden hebt met Tours en Grenoble. Als je dit doelpunt gezien hebt, staat de naam van de auteur in je geheugen gegrift. Tegen wil en dank deed zijn doelpunt de ronde van de wereld in februari 2020.
 
De 31-jarige Fransman herbeleeft zijn blunder vandaag nog steeds in zijn nachtmerries, ook al is fouten maken menselijk. Zijn owngoal op 28 februari 2020 blijft hoe dan ook memorabel.

Reservedoelman

Maubleu werd opgeleid in Grenoble en beleefde op 27 maart 2010 zijn Ligue 1-debuut onder de lat door blessures van Jody Viviani en Ronan Le Croo. Het werd een verliespartij op Lyon. Na een nieuwe nederlaag tegen Lorient belandde hij weer op de bank, al was dat vooral omdat zijn collega-doelmannen weer speelklaar waren.
 
In juli 2011 gaat de eigenaar van de club, Index corporation, failliet. De club wordt teruggezet naar de CFA 2. Maar Maubleu blijft de club trouw en schuift van reservedoelman op naar de nummer 1. De club begon aan een lange klim terug naar de top van het Franse voetbal. Na een tweejarig uitstapje naar Tours, in de Ligue 2, maakt de verloren zoon zijn terugkeer bij Grenoble in 2017.

Monumentale blunder

Op 28 februari 2020 zou Maubleu wereldfaam verwerven, maar niet zoals hij had gehoopt. De doelman incasseerde een tegendoelpunt vanop de stip in de 17e minuut tegen Caen, en zou even later zijn eigen ruiten ingooien. Figuurlijk dan.

Hij neemt een slechte pass van een Caen-speler in de handen en wil het leer snel weer in het spel werpen. Maar dat verloopt niet zoals verwacht: met een breed gebaar werpt hij de bal over zijn rechterschouder, al lijkt zijn handschoen besmeerd met lijm. De bal verlaat zijn keeperhandschoen pas enkele tellen later, op het slechtst mogelijke moment, en botst over de doellijn. Maubleu onderneemt nog een ultieme poging om de bal van de lijn te keren, maar de scheidsrechter is niet van gisteren en kent de goal toe. Het ziet er allemaal heel knullig uit.

Pechavond

De score zou niet meer veranderen: Caen wint met 2-0. Maubleu is de sigaar, maar verschijnt nadien toch voor de pers. “Er zijn pechavonden, en dit was er zo eentje”, reageerde hij. “Het moest mij ooit eens overkomen. (…) Ik bedacht me en wou de relance nog even uitstellen, maar de bal ontsnapte me.”
 
De doelman zocht niet naar excuses en nam de verantwoordelijkheid op zich. “Ik heb de ploeg in de steek gelaten. Je denkt altijd dat dit enkel anderen overkomt. (…) In dit geval zit er maar één iets op: je zwijgt en knokt je terug in de match.” Ondanks zijn blunder behield de keeper zijn plaats onder de lat van Grenoble, dat vorig seizoen naar de Ligue 1 promoveerde.
 
Fan van deze reeks? Ontdek de beauty van Alen Boksic tegen Sampdoria in 1997.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top