Is Noé Dussenne de missing link in de defensie van Standard?

Sport |
Mbaye Leye zal deze zaterdag noodgedwongen een onuitgegeven defensie moeten opstellen tegen Sint-Truiden (20u45). Noé Dussenne, op wie de Luikse coach dit seizoen nog geen beroep deed, kan de wankele achterhoede ervaring en stabiliteit bijbrengen.  

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoewel zijn wederoptreden in de basiself van Standard verwacht werd, miste Kostas Laifis toch de kraker tegen Anderlecht vorige zondag: hij bleek niet voldoende hersteld van een quadricepsblessure. De afwezigheid van de Luikse kapitein kwam bovenop de schorsing van Moussa Sissako en de nog steeds herstellende Merveille Bokadi. Door het ontbreken van die defensieve sterkhouders moest Mbaye Leye puzzelen en een experimentele achterhoede neerpoten bij het aanbreken van de Clasico.

In de zevende minuut liep het plannetje van Leye al in de soep door de uitsluiting van Ameen Al-Dakhil, die de week voordien outstanding was in Seraing. En dus werd de jonge Nathan Ngoy, 18 jaar, de wei in gestuurd om de boel recht te houden aan de zijde van Nicolas Gavory. Gezien de vele ontbrekende schakels had Leye niet vastgehouden aan zijn traditionele driemansdefensie

Een ervaren rot

De defensie van Standard mag dan wel niet door het ijs gezakt zijn tegen Anderlecht, toch is de achterhoede van de Rouches al enkele weken een pijnpunt. Met twaalf tegendoelpunten in acht matchen bezetten de Luikenaars de twaalfde plek in het klassement. Waar de nederlagen tegen Antwerp (2-5) en Union (4-0) vooral het resultaat waren van collectief falen, legden ze ook een zekere fragiliteit bloot in de Luikse defensie. Een verdediging die, nogmaals, één van de meest onervaren is in de Pro League. 
 
Sinds het vertrek van Zinho Vanheusden en de zware blessure van Merveille Bokadi zijn de Rouches wanhopig op zoek naar stabiliteit achterin, om de werklast voor Arnaud Bodart te verlichten. In afwachting van de terugkeer van Laifis beschikt Noé Dussenne met al zijn ervaring (123 wedstrijden in eerste klasse) in principe over de kwaliteiten om de leidersrol in de schoot van het Luikse elftal tijdelijk over te nemen. 
 
Niet in de plannen van Leye

Enig probleem: zelfs al is zijn defensie gedecimeerd, toch lijkt Leye niet te rekenen op de 29-jarige verdediger. "Hij is helemaal geen gemis, want de jongens die spelen doen hun job", verklaarde de Senegalese coach over de kwestie na de Clasico. "Hij traint goed mee met de groep, maar we hebben een keuze gemaakt en daar hou ik me aan."
 
Voor zijn rode kaart in de Clasico werd Al-Dakhil uiteindelijk een voorwaardelijke speeldag schorsing en 500 euro effectieve boete opgelegd, waardoor de Irakees deze zaterdag inzetbaar is tegen STVV. Ondanks de mogelijke afwezigheid van de nog onzekere Laifis zou Leye dus opnieuw kunnen teruggrijpen naar zijn driemansdefensie. De centrale as zal dan hoogstwaarschijnlijk bestaan uit Al-Dakhil, Sissako, eveneens terug na schorsing, en Gavory (mits die hersteld is van het pijntje dat hij zondag opliep). Maar de spoeling achterin is dun: indien één van die drie uitvalt zal Ngoy, die dit seizoen nog maar 88 minuten speelde, moeten depanneren in de as van de defensie.

De volledige Jupiler Pro League is het hele seizoen lang te volgen op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus. Het duel tussen Standard en Sint-Truiden wordt deze zaterdag om 20u45 uitgezonden op Eleven Pro League 1.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top