FC Barcelona en coach Ronald Koeman: komt het ooit nog tot een geslaagd huwelijk?

La Liga | Ronald Koeman en FC Barcelona, het zal voor altijd een fragiele relatie blijven. Terwijl er een week geleden nog gesproken werd over een contractverlenging voor de Nederlandse coach, was er na de nederlaag tegen Bayern München weer sprake van een mogelijk vertrek. Ook de ruis op de communicatie tussen hem en voorzitter Joan Laporta helpt niet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor de Spaanse sportmedia is het duidelijk: Koeman gaat nog een zware tijd tegemoet bij Barcelona. Vorige week maakte Bayern München in de Champions League de waardeverhoudingen andermaal duidelijk. Afgelopen maandag kon de twijfel niet weggenomen worden tegen Granada. Pas in het absolute slot ontsnapte Barça aan een nederlaag tegen de Andalusische ploeg. Ronald Araujo scoorde in de toegevoegde tijd de 1-1-gelijkmaker. 

“Barcelona mag dan wel nog steeds ongeslagen zijn in La Liga, de kwetsbaarheden werden opnieuw blootgelegd”, schreef MARCA. “Dit Barça is lichtjaren verwijderd van het Barça dat we gewoon zijn. Deze club is niet angstaanjagend meer. De rivalen hebben het respect verloren.”

RIP tiki-taka

“Veel Araujo, weinig Barça in Koemans eerste finale”, kopte SPORT dan weer. Het duidt aan wat velen al lang vermoeden: de houdbaarheid van Koeman bij Barcelona hangt aan een zijden draadje. “Ballen pompen in het strafschopgebied naar Ronald Araujo, Luuk de Jong en Gerard Piqué, dat is het nieuwe Barcelona. Het typische DNA is gesmolten als sneeuw voor de zon.”

Intussen wordt de roep naar een ontslag voor Koeman alleen maar groter. De enige reden waarom dat er niet komt, zou zijn omdat Barcelona simpelweg geen geld heeft om zijn afkoopsom te betalen. De Catalanen zouden momenteel een schuldenberg hebben van zo’n 1,35 miljard euro. 

Maar Koeman zelf bijt intussen van zich af. “Heb je de selectielijst gezien? Wat gaan we dan doen? Tiki-taka spelen?”, vraagt de Nederlander zich openlijk af. “We hebben gedaan wat er moest gebeuren. Als de wedstrijd om verandering vraagt, dan moet je het doen. Dit is niet het Barcelona van acht jaar geleden.”

Geen vriendjes met Laporta

Ook tussen de Nederlander en voorzitter Joan Laporta zit er ruis op de lijn. Uitlatingen van de trainer en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen in de documentaire ‘Força Koeman’, opgenomen in mei, sijpelden door en zorgden voor grote koppen op nieuwssites en ongemak binnen de club. 

Zoals hoe Koeman gedetailleerd uitlegt hoe Laporta hem in juni meedeelde dat hij twee weken tijd wilde hebben om een andere trainer te zoeken en hij de voorzitter verweet geen beslissingen te durven nemen. Of Jansen die het had over de ‘hypocrisie van deze sport’ wanneer korte tijd later voor de camera’s de vrede weer lijkt teruggekeerd.

Toch proberen zowel Laporta als Koeman rust te prediken. “Ik blijf er rustig onder. Mijn taak is om met de club voor zeges te zorgen. Er zullen voor- en tegenstanders blijven naar mijn persoon toe. En dat mag ook. Iedereen is vrij zijn of haar mening te geven”, aldus Koeman. Laporta van zijn kant heeft, ondanks de precaire financiële situatie, nieuwe spelers beloofd. “In de volgende mercato komt er een nieuwe linksback, middenvelder én aanvaller”, liet de voorzitter weten.

Komend weekend mag Barcelona opnieuw proberen om met een propere lei te beginnen. Dat moeten de Catalanen donderdag 23 september proberen op bezoek bij Cadiz. Mis niks van alle actie in La Liga dankzij de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Het programma van speeldag 6 in La Liga:

Dinsdag 21 septemberWoensdag 22 septemberDonderdag 23 september

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top