One day, one goal: Alen Boksic trakteert Lazio op een prachtoverwinning

UEFA Champions League | In 1997 wordt de Kroaat Alen Boksic overgeplaatst naar Lazio, een club die hij al goed kent. Het zal niet lang duren voordat hij laat zien dat de Romeinen de juiste keuze hebben gemaakt door hem terug te halen. Tegen Sampdoria scoort hij een doelpunt vol finesse.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Alen Boksic maakt deel uit van de lange reeks getalenteerde Joegoslavische spelers die tot het hoogste niveau wisten op te klimmen in de jaren 90. De Kroaat speelde in 1993 voor Olympique de Marseille, dat in dat jaar de eerste Champions League-finale won. Daarna vertrok hij naar Italië, waar zijn carrière nog hoogdagen zou beleven.
 
Hij was in de herfst van 1994 aan het werk te zien bij Lazio en vervolgens in het seizoen 1996-1997 bij Juventus, waar hij mee de Italiaanse landstitel won. Hij won die landstitel voor de tweede keer in 2000, met Lazio, waar hij in 1997 was teruggekeerd. Het was tijdens die tweede periode van zijn carrière in de Romeinse hoofdstad dat hij een van zijn mooiste doelpunten maakte.

Onwaarschijnlijke lobbal

Het is op 9 november 1997 dat Lazio in eigen huis tegen Sampdoria uitkomt voor speeldag 9 van de Serie A. De ploeg uit Genua weet het nog niet, maar ze zullen vernederd worden door één man: Alen Boksic. De aanvallende middenvelder van Lazio zal in die wedstrijd een doelpunt scoren dat decennia later nog steeds in het collectieve geheugen gegrift staat.
 
Met een bal op het middenveld schiet Boksic naar voren. Hij begint met het omzeilen van de backing run van een Sampdoria-verdediger, voordat hij nog eens vlotjes een andere verdediger passeert die zijn pad probeert te blokkeren. Met nog maar één tegenspeler tussen hem en het doel, is Boksic nog ongeveer 25 meter van de netten verwijderd. Een laatste verdediger probeert de Lazio-speler nog te benaderen, maar aanvaller Boksic neemt raznedsnel een beslissing. In plaats van een nieuwe één-op-één te proberen, plaatst de Kroaat een pracht van een lobbal. De bal legt een perfect traject af, en de verdediger en keeper kunnen alleen maar toekijken terwijl de bal in het net belandt.

Een Lazio dat belofte toont

Het was in 2000 dat Lazio zijn laatste Italiaanse landstitel won. Een eeuwigheid geleden intussen, maar Lazio’s overwinning was in die tijd een huzarenstukje aangezien het kampioenschap vooral werd gedomineerd door de grote teams uit het noorden van het land: AC en Inter Milan, maar ook Juventus. Het behalen van de titel tegen deze drie concurrenten was niets minder dan een machtsgreep. In de afgelopen acht seizoenen won AC vijf titels, Juve haalde er drie binnen.
 
In 1997-1998 speelde Lazio nog niet op het niveau van 2000, maar had het wel al een aantal zeer beloftevolle spelers in de rangen. Naast Alen Boksic zagen we Alessandro Nesta, Roberto Mancini, Matias Almeyda, Paul Okon en Giuseppe Pancaro. Dat seizoen zal het team als 7de eindigen, na een lelijk tegenvallend seizoenseinde (1 op 21 in de laatste 7 wedstrijden).


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top