Torino - Lazio Roma: ook twee broers kijken elkaar in de ogen

Sport |

Donderdagavond speelt Torino tegen Lazio Roma en dat op de vijfde speeldag van de Serie A. In Turijn zal Torino-middenvelder Sergej Milinkovic-Savic het opnemen tegen een wel heel speciale Lazio-speler: zijn broer Vanja Milinkovic-Savic die het Romeinse doel verdedigd.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zowel Sergej als Vanja kregen op jonge leeftijd de ins en outs over het leven als topsporter met de paplepel binnen. Hun vader was ex-profvoetballer en een schoolvoorbeeld van hoe je als sportman ook carrière kan maken. Hij zag bovendien dat de kleine Sergej en Vanja aardig met een voetbal overweg konden. Ze deden het ook graag en dus liet hij hen trainen bij de Oostenrijkse club AK Grazer waar ze verder konden ontwikkelen. Enkele jaren later stapten de beide broers over naar de Servische club FK Vojvodina en kozen ze hun definitieve carrièrepad.

Sergej Milinkovic-Savic had volgens zijn trainers voldoende techniek, vista en verdedigende kwaliteiten om het als verdedigende middenvelder te maken. Op die positie werd hij immers het meeste uitgespeeld. Vanja, zijn twee jaar jongere broer, bleek goed met de handen te zijn en werd een succesvolle carrière als doelman voorspeld. Het was Sergej die als eerste doorbrak en sinds zijn passage bij Racing Genk in 2014-2015 het mooie weer maakt bij Lazio Roma.

Spilfiguur bij Lazio

Het avontuur van Sergej Milinkovic-Savic bij Genk begon in 2014 nadat hij door de Limburgse scouts werd opgemerkt en weggeplukt bij FK Vojvodina. De toen nog maar 19-jarige voetballer maakte indruk in de 16 profwedstrijden die hij bij zijn vorige club speelde en kreeg bij Genk een contract aangeboden voor maar liefst vijf seizoenen.

Het vertrouwen van Genk in Sergej bleek niet eens overdreven te zijn want in 26 wedstrijden drukte de Servisch-Spaanse voetballer keihard zijn stempel op de ploeg waardoor Genk in korte tijd een van de meest geduchte ploegen uit de Jupiler Pro League werd. Dat zag men ook bij Lazio Roma waar men op zoek was naar een jonge getalenteerde middenvelder voor hun nieuwe project. De Romeinse scouts zochten heel Europa af maar hadden maar één naam met stip genoteerd in hun notitieboekjes, en dat was die van Sergej Milinkovic-Savic.

Milinkovic-Savic maakte in 2015 de overstap naar de Serie A en daar maakte hij van bij het begin heel wat indruk. Trainers, ploegmaats en analytici zagen in de jonge middenvelder een spilfiguur om hun toekomstige ploeg aan op te hangen. Zes seizoenen later is Milinkovic-Savic nog steeds een vaste waarde in de kern van Lazio en heeft hij bijna 200 wedstrijden op zijn naam staan. Zijn marktwaarde wordt dezer dagen geschat op bijna 70 miljoen euro.

En wat met broer Vanja Milinkovic-Savic? Hem werd een beloftevolle carrière als doelman voorgeschreven en die ging hij in 2015 achterna bij Manchester United. De Premier League kwam wat te vroeg voor Vanja en dus keerde hij datzelfde jaar terug naar Slovenië, opnieuw naar FK Vojvodina. Bij zijn oude club kon hij vertrouwen tanken en stabiliteit opbouwen wat betreft zijn prestaties. Niet veel later kwam de Poolse club Lechia Gdansk aankloppen en daar kon hij een pak ervaring opdoen. In 2017 trok Torino aan zijn mouw, maakte hij de overstap en kon hij in de schaduw van eerste doelman Salvatore Sirigu verderwerken aan zijn kwaliteiten als doelman.

Voor het eerst vertrouwen

Maar ook daar belandt Vanja op een zijspoor. De jonge doelman wordt daarom uitgeleend aan SPAL en in 2019 aan Standard-Luik. Bij de Rouches moest hij helaas het onderspit delven tegenover Arnaud Bodart die dat seizoen alles pakte wat in zijn richting werd getrapt. Desondanks mocht Vanja drie keer opdraven in de Europa League.

Vorig jaar keerde Vanja terug naar de Serie A. Bij Standard kon hij niet doorbreken, dus werd het opnieuw bankzitten in Turijn. Of toch niet? Want Torino’s nieuwe coach, Ivan Juric, gelooft in de kwaliteiten van Vanja en maakte van hem Torino’s vaste keeper.

Voor het eerst sinds lang krijgt Vanja Milinkovic-Savic dit seizoen dus het absolute vertrouwen van zijn coach en dat zou hem vleugels moeten geven. Of hij hierdoor ook de schoten van zijn broer uit het doel kan plukken, is nog maar de vraag. Het antwoord krijgen we komende donderdag te zien in de wedstrijd Torino - Lazio Roma.

Volg de ontwikkelingen van de Serie A het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus. 

De kalender van de vijfde speeldag in de Serie A:
 
Dinsdag 21 september
Woensdag 22 september
Donderdag 23 september
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top