Ito, de wensdroom van de Kanaries

Sport | Dit weekend serveert de Jupiler Pro League een Limburgse derby tussen Sint-Truiden en Genk: een nieuwe kans voor Junya Ito om zijn streng te trekken. Het STVV-bestuur zal tandenknarsend toekijken, want de Japanner van Racing Genk staat op het verlanglijstje van de Kanaries.

Door Pickx

Deel dit nieuws

STVV is al enkele seizoenen in handen van een Japans consortium, dat sinds de overname meerdere landgenoten in Limburg heeft gestald. Tegenwoordig prijken zeven Japanners in de rangen van de Kanaries: Daniel Schmidt, Ko Matsubara, Daiki Hashioka, Tatsuya Ito, Yuma Suzuki, Taichi Hara en Daichi Hayashi.
 
Maar de natte droom van het bestuur maakt momenteel het mooie weer in Genk. Junya Ito wordt geroemd als één van de beste aanvallers in onze vaderlandse competitie. Vanop zijn rechterflank zou hij zijn stempel kunnen drukken op de derby – terwijl de Truiense directie lijdzaam toekijkt.
 
Spelmaker
 
In het Belgisch kampioenschap passeerden al heel wat Japanners de revue, maar Ito is overduidelijk één van de beste die ooit op onze voetbalvelden rondliep. Hij kwam in januari 2019 op uitleenbasis toe in Genk, en vertoefde anderhalf jaar in Limburg alvorens de club hem definitief overkocht. Hij kostte hem weinig tijd om een prominente rol af te dwingen in het elftal.
 
Sinds hij de kleuren van de Belgische landskampioen van 2019 verdedigt, is Ito goed voor 22 doelpunten en 28 assists in 103 wedstrijden. De knaap is dus in één op de twee matchen beslissend, en als zijn kanon zwijgt of zijn assists uitblijven, tilt hij de ploeg naar een hoger niveau met zijn looplijnen richting centrum en zijn gave passtechniek. Ito is ontegensprekelijk een speler die presteert en zijn ploeggenoten doet presteren. Dit seizoen staat zijn teller voorlopig op één competitiedoelpunt, tegen Leuven, maar wat voor één: een bloedmooie treffer.
 
Japanse invasie
 
STVV heeft meerdere Japanners in zijn rangen, maar de Kanaries zijn niet de enigen. Na de Franse (35 spelers) hebben de meeste buitenlanders die actief zijn in de Jupiler Pro League de Japanse nationaliteit, met 12 manschappen (zoals Nederland).

Naast de acht reeds vermelde spelers hebben ook de balvaardige Japanners Ryota Morioka (Charleroi), Koji Miyoshi (Antwerp), Musashi Suzuki (Beerschot) en Kaoru Mitoma (Union) hun strepen verdiend in onze hoogste voetbalklasse. Hun puike prestaties motiveren andere spelers in hun thuisland om eveneens hun voetbalgeluk te beproeven in ons land. Ze bezitten de gave om zich vlot te acclimatiseren aan hun nieuwe omgeving en zijn dus snel doeltreffend op het veld. Het heeft er alle schijn van dat er in de toekomst nog meer Japanners zullen neerstrijken op de Belgische voetbalvelden – zeker met een Japans bestuur aan het roer in Sint-Truiden. En als ze het niveau van Junya Ito halen, kunnen we dat enkel toejuichen! 

Volg de Jupiler Pro League, en met name de match tussen STVV en Genk deze zondag om 13u30, op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus.
 
Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top