Speelt Silvère Ganvoula opnieuw een rol van betekenis voor Bochum tegen grootmacht Bayern?

Sport | Kent u Silvère Ganvoula nog? De Congolees maakte van 2016 tot 2018 het mooie weer op de Belgische velden, maar koos in 2019 definitief voor een avontuur bij de toenmalige Duitse tweedeklasser Bochum. De club keerde na 11 jaar terug op het hoogste niveau en mag het zaterdag opnemen tegen het grote Bayern München.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Flashback naar de zomer van 2016. KVC Westerlo plukte bij de onbekende Turkse club Elazigspor de al even nobele onbekende Silvère Ganvoula weg. De Congolese spits wist er het voorbije seizoen vijf goals te scoren in zestien matchen. Het trok de aandacht van Westerlo, waar ze op dat ogenblik op zoek waren naar een vervanger voor Fréderic Gounongbe. De spits uit Benin wist een lucratieve transfer naar Cardiff City te bemachtigen nadat hij dertien goals scoorde in 28 matchen voor toenmalig eersteklasser Westerlo.

Bij Westerlo waren ze zeker van hun keuze. “Silvère is sterker dan Fréderic, maar moet nog wel leren om de juiste keuzes te maken”, was de analyse toen van de technische staf. De Congolees aardde meteen in België en speelde zich snel in de kijker van andere clubs. Al een half jaar later klopte Anderlecht aan de deur. Ganvoula mocht het seizoen nog uitdoen bij Westerlo, dat in volle degradatiestrijd verkeerde. Hij klokte het seizoen af op negen goals, nooit eerder waren zijn statistieken beter.

Met tegenzin naar Mechelen

De transfer van Ganvoula naar Anderlecht moest op dat ogenblik gezien worden als een optie indien toenmalig spits Lukasz Teodorczyk de volgende zomer zou vertrekken. De Pool wist in die periode de interesse te wekken van verschillende buitenlandse clubs. Het zou pas in de zomer van 2018 zijn dat Teodorczyk naar Udinese trekt, waardoor er lange tijd geen plek was voor Ganvoula in de paars-witte kern.

Met grote tegenzin werd Ganvoula uitgeleend aan KV Mechelen. Al snel zou blijken dat de Congolees geen motivatie had om het goed te doen Achter de Kazerne. Nog tijdens het seizoen 2017-2018 verscheurde Mechelen vroegtijdig het huurcontract. Die beslissing was een godsgeschenk voor Ganvoula zelf. Eindelijk weg op de plek waar hij niet wilde belanden en terug naar Anderlecht, waar hij verplicht moest blijven omdat hij dit seizoen al voor twee clubs gespeeld had. Ganvoula zou in zestien matchen het shirt van Anderlecht aantrekken en drie keer scoren voor paars-wit.

Mooie, Duitse liedjes duren niet lang

Zijn drie doelpunten konden toenmalig sportief directeur Luc Devroe evenwel niet overtuigen. Ganvoula werd andermaal uitgeleend, deze keer aan de Duitse tweedeklasser Vfl Bochum. De club bedong ook een aankoopoptie. Ganvoula kwam er tot vijf keer scoren. Bochum besloot in eerste instantie de aankoopoptie niet te lichten, maar bereikte enkele maanden later toch een akkoord met Anderlecht. Tegen een lagere transferprijs verhuisde Ganvoula definitief naar Duitsland.

Ganvoula bedankte het Duitse vertrouwen met het seizoen van zijn leven. In het jaar 2019-2020 wist hij zestien goals te scoren in dertig matchen, waarmee hij zijn vorige statistieken zowaar verpulverde. Maar mooie liedjes duren blijkbaar niet lang bij de Congolees, die vorig seizoen weer op de bank verzeilde en met amper twee goals geen grote rol speelde in de promotie van Bochum naar de Bundesliga. Dit seizoen zijn z’n speelminuten nog magerder, met twee korte invalbeurten tegen Wolfsburg en Keulen en één speelhelft in het bekerduel tegen Wuppertaler. In het laatste competitieduel tegen Hertha Berlijn zat Ganvoula zelfs niet op de bank.

Speeldag 5 in de Bundesliga:

Vrijdag 17 september

  • Hertha Berlijn - Greuther Fürth (20u30)
Zaterdag 18 septemberZondag 19 september
Keert de Congolees terug in de ploeg voor het topduel tegen Bayern München? Kijk op zaterdag 18 september vanaf 15u30 naar de partij tussen Bayern München en Vfl Bochum op kanaal 1 van Eleven Sports. Alle kanalen van Eleven Sports zijn beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top