Negen op negen, ontgoochelingen en revelaties: wat onthouden we van een weekje Rode Duivels?

Sport | Opdracht volbracht. De Rode Duivels pakten in hun WK-kwalificatieduels tegen Estland, Tsjechië en Wit-Rusland een negen op negen. Het ticket richting Qatar komt zo stilaan dichtbij. Een terugblik op het drieluik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met 16 punten staan de Rode Duivels momenteel riant op kop in Groep E van de Europese kwalificaties richting het WK van volgend jaar in Qatar. België boekte drie zeges in de voorbije week. Het werd 2-5 op Estland, 3-0 thuis tegen Tsjechië en 0-1 bij Wit-Rusland.

Eerste achtervolgers Tsjechië en Wales volgen reeds op negen punten. Een eenvoudige rekensom toont aan dat België normaliter nog één zege nodig heeft om de groepswinst te pakken en het rechtstreekse ticket naar Qatar te boeken. Dat zal voor dit najaar zijn. Na de Final Four van de Nations League begin oktober komen de Rode Duivels midden november weer samen om de WK-kwalificatiecampagne definitief af te ronden. Eerst wacht Estland thuis op 13 november, op 16 november trekken de Duivels naar Wales. Dat laatste land is de enige ploeg nog die mogelijk België van een eerste plaats kan houden. Maar dan moeten Gareth Bale en co hun resterend parcours foutloos afleggen.

Vanaken en Saelemaekers scoren punten

In het drieluik zagen we enkele jongens die punten wisten te scoren bij bondscoach Roberto Martinez. Eentje daarvan is Hans Vanaken. De Club Brugge-metronoom kreeg de vrije rol toebedeeld die normaal weggelegd is voor Kevin De Bruyne. Bij de afwezigheid van die laatste vulde Vakanen met brio die leegte in. Tegen Estland zette hij zichzelf op het scorebord, tegen Tsjechië pakte hij uit met twee heerlijke assists.

Ook Alexis Saelemaekers heeft zich in de kijker gespeeld. Na een valste start tegen Estland (zijn slechte pas leidde tot het eerste Estse doelpunt, red.) wist Saelemaekers zijn fouten meer dan recht te zetten. Zondag scoorde hij zijn eerste goal voor de Rode Duivels tegen Tsjechië, tegen Wit-Rusland gaf hij de assist op de enige goal van de match. Het werd met andere woorden een droomweek voor Saelemaekers.

Tot slot ook nog een bloemetje voor Eden Hazard. Die lijkt na twee jaar blessureleed weer de nodige spelvreugde herwonnen te hebben. Hij liet zich de voorbije interlandperiode opvallen door terug meer de bal op te eisen met en met druk naar voren te willen voetballen.

Gemiste kansen

Door de euforie kijkend moeten we ook toegeven dat er opnieuw een aantal pijnpunten zijn blootgelegd. De defensieve lijn blijft het zorgenkind van deze Rode Duivels. Het gebrek aan vertrouwen en mobiliteit zorgt voor stof tot nadenken. Tegen Frankrijk in de Final Four van de Nations League zal onze achterhoede nog eens een stevige test voorgeschoteld krijgen. Zinho Vanheusden kreeg in het drieluik echter geen speelminuten van Martinez, een gemiste kans.

Van het onuitgegeven elftal tegen Wit-Rusland toonde Dennis Praet dat hij een goede back-up is, maar andere jongens serveerden slappe kost. Leandro Trossard, Dodi Lukebakio en Michy Batshuayi wisten niet te overtuigen. Het mag duidelijk zijn dat Martinez straks tegen Frankrijk nog zal vasthouden aan zijn gevestigde waarden. De opvolging moet nog even in de wachtkamer blijven zitten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top