Mythische vieringen: Diego Forlan viert zijn doelpunt… en verandert in één klap de spelregels van het voetbal

Sport |

De Uruguayaanse spits Diego Forlan heeft in zijn jarenlange carrière de harten van heel wat voetbalfans sneller doen slaan. Zowel in Zuid-Amerika, Europa en Azië is de man dan ook een geliefd figuur. Maar wist jij dat hij ook verantwoordelijk is voor een reglementswijziging van de FIFA? Proximus Pickx vertelt je er alles over!

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Forlan heeft heel wat prijzen gepakt in zijn carrière. Hij won in 2003 de Engelse landstitel met Manchester United, in 2010 de Europa League met Atlético Madrid en in 2016  werd hij kampioen van Uruguay met zijn toenmalige club Penarol. Bij het nationale elftal van Uruguay heeft Forlan maar liefst 36 keer gescoord, daarmee prijkt hij op de tweede plaats op de topschutterslijst van Uruguay.

In de schaduw van Van Nistelrooy

Diego Forlan maakte zijn professionele debuut  bij het Argentijnse Independiente. Daar maakte hij veertig doelpunten in 91 wedstrijden. De scouts van Manchester United hadden Forlans naam al lang in hun boekje genoteerd en kregen in 2002 de toestemming om hem een contractvoorstel te doen. Hij ging akkoord en in januari 2002 werd Diego Forlan de nieuwe spits van Manchester United. Daar had hij aanvankelijk moeite om tot scoren te komen. Het duurde immers tot 18 september vooraleer Diego Forlan zijn eerste doelpunt voor Man U kon maken. 

In tegenstelling tot bij Independiente, moest Forlan het bij Man U afleggen tegenover een wereldspits, Ruud Van Nistelrooy. Die was niet uit de ploeg te spelen en hierdoor bleven de speelminuten van Forlan eerder beperkt. Wanneer de Uruguayaan eindelijk eens langer mocht blijven staan, verprutste hij ook heel wat kansen. Gelukkig bleef hij doorzetten en leerde het publiek hem alsnog kennen, maar dit om een uitzonderlijke reden...

 

Moeite met het shirt

Forlans meest memorabele moment bij Manchester United vond plaats op 2 november 2002. Toen ontvingen de Mancunians Southampton en stond het na 83 minuten nog steeds gelijk. Forlan zag een zee van ruimte voor de zestienmeter, dook erin met de aangespeelde bal, en schoot die in de 84e minuut in de winkelhaak. Uitzinnig van vreugde ging Forlan zijn doelpunt vieren aan de spionkop. Hij trok daarbij zijn shirt uit en schreeuwde zichzelf de longen uit het lijf.

De aftrap werd gegeven, maar Forlan was nog steeds druk in de weer om zijn shirt aan te krijgen. De mouwen werden tijdens het feestvieren binnenstebuiten gedraaid en dat zorgde voor problemen. Toen Forlan zag dat Southampton langs zijn flank oprukte naar doel, probeerde hij hen te stoppen en dat terwijl hij zijn shirt nog niet aan had. De scheidsrechter liet het spel doorgaan, en zo kan Forlan zeggen dat hij enkele seconden voor Manchester United heeft gespeeld zonder shirt.

 

FIFA grijpt in

Ook de bonzen van de wereldvoetbalbond hadden de spannende wedstrijd van Manchester United gezien. En omdat zij houden van een keurige sport, verstrengden ze de regels wat betreft vieringen met of zonder shirt.

Na het voorval met Forlan werd artikel 12 van het voetbalreglement immers aangepast. Er staat nu dat spelers hun vreugde mogen uiten wanneer men een doelpunt heeft gescoord, maar zonder dit ‘overdreven en uitbundig’ te vieren. Volgens de FIFA mogen georkestreerde vieringen bovendien enkel en alleen als dat niet tot buitensporig tijdverlies leidt. Een speler mag vervolgens ook geen provocerende, spottende of opruiende gebaren maken of op de hekken klimmen om een doelpunt te vieren. Ook een shirt uittrekken of zijn hoofd ermee bedekken, mag niet meer. Een masker opzetten is volgens FIFA ook uitgesloten.

We kunnen dus gerust zeggen dat Diego Forlan met zijn doelpunt en viering een grote invloed heeft gehad op het voetbal. Ook al had de man dat niet zo bedoeld.

Ben je een fan van onze serie? Lees dan hier alles over de “Siii”-vieringen van Cristiano Ronaldo.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top