Estland haalde het in 2009 met 2-0 van de Duivels van Dick Advocaat

Sport | 14 oktober 2009, de Belgen staan tegenover Estland in een kwalificatiematch voor de wereldbeker van 2010. Veel stond er niet meer op het spel, aangezien het lot van beide ploegen al bezegeld was. De twee kwalificaties waren al buiten handbereik, maar in Tallinn wist Estland ons land wel kletterend te overklassen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De wedstrijd is een pijnlijke herinnering aan een moeilijk periode voor het Belgische voetbal. Voor de jaren 2010 was ons nationale elftal verre van de grootmacht van vandaag. In die tijd voelden we nog maar weinig van de opkomst van de gouden generatie.
 
In 2009 joeg België al sinds het WK van 2002 tevergeefs op een kwalificatie voor een grote competitie. Het WK van 2010 in Zuid-Afrika was in aantocht en de kwalificatierondes waren eigenlijk niet slecht begonnen met 7 punten op 9 tegen Estland (3-2), Armenië (2-0) en Turkije (1-1). Meer nog, de Belgen hielden aardig stand tegen het grote Spanje in het Koning Boudewijnstadion. In een heroïsch exploot hielden ze lang het gelijkspel aan nadat Andrés Iniesta de gelijkmaker scoorde na een doelpunt van Wesley Sonck. Maar dan maakte de onklopbare David Villa het verschil in de 86ste minuut. Het werd 1-2.
 
Had het nipte verlies een weerslag op het moraal van de Duivels? We vermoeden van wel, want de volgende vier wedstrijden werden ze telkens geklopt. En een wissel van coach – Dick Advocaat nam het over van René Vandereycken – kon er maar weinig aan veranderen. In hun voorlaatste wedstrijd wisten de Belgen wel nog te winnen van Turkije dankzij twee goals van Emile Mpenza, maar dat volstond niet. Onze kansen op een ticket naar Zuid-Afrika waren al gaan vliegen.
 
Grote en minder grote namen
 
Dat was de situatie met nog één match te spelen. Tegen Estland viel er niet veel meer te winnen, aangezien ook zij geen kans meer maakten op kwalificatie. Voor die laatste stuiptrekking stelde Dick Advocaat een elftal op met namen die je vast bekend in de oren zullen klinken. Tussen de palen koos hij voor Logan Bailly. In de verdediging zagen we Daniel Van Buyten en Nicolas Lombaerts in het midden terwijl Gill Swerts en Thomas Vermaelen de flanken bemanden. Jan Vertonghen werd in het midden geposteerd, naast zijn onafscheidelijke maatje Mousa Dembélé. Vooraan stonden Emile Mpenza en Kevin Mirallas.
 
Andere spelers zijn dan weer in uit het collectieve geheugen vervaagd, zoals Gaby Mudingayo en Rolan Lamah. Op de bank zat een zekere Eden Hazard, toen nog maar 18 jaar oud, ongeduldig op zijn beurt te wachten.
 
In Tallinn vonden de Belgen hun evenwicht niet, waardoor Estland (114de op de landenlijst van FIFA) de match kon controleren. Hun dominantie werd in de 30ste minuut bevestigd met een eerste goal door Raio Piroja, die in de kleine rechthoek zijn hoofd tegen de bal zette. Bij de koffie hadden Advocaat en zijn adjunct Marc Wilmots geen oplossing klaar. De Belgen liepen verloren en moesten in de 67ste minuut nog een doelpunt incasseren. Konstantin Vassiljev verschalkte Bailly, die niets had aan zijn verdediging.
 
Een overwinning in zes matchen
 
Met nog een laatste teleurstellend verlies wisten de Belgen dat er werk aan de winkel was. De pijlen werden al gericht op de volgende kans op een groot toernooi: de kwalificatierondes voor het EK van 2012. Gelukkig kwam onze gouden generatie stilaan aankloppen en zouden de zwakke prestaties van de Rode Duivels snel tot het verleden behoren.
 
De overwinning van Estland in 2009 was toen de eerste keer dat het land de Belgen kon kloppen in zes wedstrijden. En sindsdien hebben de Rode Duivels zich aardig herpakt. In 2016 hadden de Estlanders amper iets in de pap te brokken, want toen werd het 8-1 in het Koning Boudewijnstadion.
 
Volg de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Estland (donderdag 2 september om 20u45), Tsjechië (zondag 5 september om 20u45) en Wit-Rusland (woensdag 8 september om 20u45) live op VTM, Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top