Het Verenigd Koninkrijk: een kweekvijver voor de Red Flames?

Red Flames |

Augustus is de maand van het Vrouwenvoetbal en daarom vertelt Proximus Pickx jou alles over het vrouwelijke voetbaltalent dat België rijk is. Wist jij bijvoorbeeld dat heel wat speelsters van de Red Flames het mooie weer maken, of gemaakt hebben, in de Premier League? Dat is één van de spannendste competities ter wereld.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Alle heren mogen even opzij stappen want het Belgische vrouwenvoetbal komt eraan. Dat zeggen wij niet, dat leiden we af uit de toenemende populariteit van de Scooore Super League en van de Red Flames. Die eerste is het Belgische kampioenschap vrouwenvoetbal en die tweede is de nationale vrouwenvoetbalploeg die overloopt van talent. 

Dat talent zal zich voor een allereerste keer proberen te kwalificeren voor een wereldkampioenschap en dat WK wordt in 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland georganiseerd. Om daar te kunnen aantreden, zullen de Flames het in hun groep F moeten opnemen tegen Noorwegen, Polen, Albanië, Kosovo en Armenië. Dat wordt geen sinecure, maar dankzij de 18e plaats op de FIFA-ranglijst lijkt de opdracht van de Flames niet onmogelijk te zijn. Op 17 september trappen de Flames hun kwalificatiecampagne af, tegen Polen.

Het Kanaal over...

Om die eerste wedstrijd tot een goed einde te kunnen brengen, rekent coach Ives Serneels op enkele sleutelspelers zoals Tessa Wullaert en Janyce Cayman en op de rest van zijn kern. Zo is er bijvoorbeeld Lenie Onzia, een 32-jarige voetbalspeelster die een verleden heeft bij Arsenal en Twente en Belgisch kampioen werd met Anderlecht. Of bijvoorbeeld Julie Biesmans, een 27-jarige middenveldster uit Limburg die na tien jaar Standard in 2017 de overstap maakte naar Bristol City. In 2019 nam ze opnieuw het vliegtuig richting het Europese vasteland, meer bepaald naar PSV Eindhoven.

Je leest het goed, de passages van Lenie Onzia en Julie Biesmans in het Verenigd Koninkrijk waren van relatief korte duur. Net als die van Tessa Wullaert, trouwens. In 2017 maakte Wullaert nog het mooie weer bij het Duitse Wolfsburg voordat ze in 2018 de overstap maakte naar Manchester City. Bij the Citizens mocht ze slechts 19 keer meedoen en dat deed haar naar opnieuw naar België komen, naar Anderlecht.Belgische eer in het Verenigde Koninkrijk

Toch is er nog een andere Red Flame die wel voet aan wal heeft gekregen in het Verenigd Koninkrijk. We hebben het natuurlijk over Yana Daniëls, een 29-jarige aanvalster die in 2017 Anderlecht inruilde voor Bristol City. Daar is ze uitgegroeid tot een vaste waarde in het team van coach Tanya Oxtoby die haar beschouwt als een sleutelspeelster voor Bristol.

Diezelfde ambitie heeft Justine Vanhaevermaet. Deze 29-jarige aanvalster uit Oost-Vlaanderen tekende afgelopen zomer een contract bij het Engelse Reading FC. Daar zal ze proberen om zich in de ploeg te spelen en de Belgische eer in het Verenigd Koninkrijk hoog te houden.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top