Mourinho staat met AS Roma voor een kolossale uitdaging

Sport | The Special One streek in mei neer in de Eeuwige Stad om een zwalpend AS Roma weer op het juiste spoor te zetten. Het atypische huwelijk verenigt twee vergane gloriën: een bouwwerf van een club, die weer wil aanknopen met de top in Italië, en een coach op zoek naar eerherstel. Bij aanvang van het nieuwe seizoen in de Serie A staan beide partijen voor een grote uitdaging.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na drie moeilijke seizoenen stond AS Roma met zijn rug tegen de muur. Om zich uit hun hachelijk situatie te bevrijden, werd besloten om in zee te gaan met José Mourinho. Een gedurfde keuze, want het Portugese woelwater verloor veel van zijn pluimen na zijn mislukt parcours met Tottenham. In april jongstleden werd de eens zo gevierde coach in Londen aan de deur gezet wegens tegenvallende resultaten. Maar ditmaal duurde het niet lang eer hij een nieuw werkgever vond.
 
Roma deed dus een beroep op een ervaren trainer, die de Serie A kent als zijn broekzak vermits hij tussen 2008 en 2010 de plak zwaaide bij Inter. ‘Mou’ kende er zijn hoogtijdagen, met onder meer de geweldige triple landstitel, beker en Champions League-winst in 2010. Het Roma-bestuur hoopt dat de Portugees nu ook de Giallorossi naar nieuwe successen zal leiden. Maar er is werk aan de winkel.
 
De glorie van weleer terugbrengen
 
Vorig jaar strandde AS Roma op een zevende plaats in de Serie A: het slechtste resultaat sinds 2012. Ook in de beker liep het spaak; de troepen van toenmalige T1 Paulo Fonseca moesten afdruipen in de achtste finales. Enige lichtpuntje in dit grijze seizoen: een halve finale in de Europa League (dat weinig eervol verloren werd met een totaalscore van 9-4 over twee matchen tegen Manchester United).
 
Deze zeer matige prestaties zijn tekenend voor de laagconjunctuur bij de club. Vandaag staat alles in het teken van de wederopbouw. De spelerskern is al enkele jaren een duiventil, en nu lijkt het hoog tijd om een duurzame en solide basis te smeden voor een frisse start. Door de jaren heen slaagden tal van rekruten er niet in om de verwachtingen waar te maken, en vandaag wil de club die overbodige spelers kwijt (Javier Pastore, Cengiz Under, Justin Kluivert, Pedro). Zij moeten baan ruimen voor spelers die hun lot voor lange tijd aan de club willen verbinden.
 
Enig probleem: de club zit – net zoals vele andere – tot over zijn oren in de financiële problemen. De schuldenberg door corona loopt op tot meer dan 200 miljoen euro. Roma moet dus eerst een besparingsronde doorvoeren alvorens vers bloed aan te trekken. Veel van voorgenoemde spelers zijn op huurbasis uitgestuurd, en de club moest zijn centrale aanvaller Edin Dzeko laten gaan. Maar anderzijds kon het bestuur een reeks spelers (tegen verminderde prijs) naar de Italiaanse hoofdstad halen, zoals Rui Patricio, Tammy Abraham, Eldor Shomurodov en Matías Viña. Interessante profielen die van pas zouden kunnen komen in de missie van Mourinho om de club zijn status van weleer terug te schenken.
 
Beleeft Mourinho een renaissance?
 
Daarnaast heeft Mourinho een persoonlijk doel voor ogen: hij wil aan de voetbalwereld bewijzen dat hij nog steeds The Special One is. Hij werd begin jaren 2010 beschouwd als één van de allerbeste voetbalcoaches op deze planeet, dankzij zijn exploten met Inter, Real Madrid en Chelsea, maar verloor daarna van zijn glans. Zijn weinig overtuigende passages bij Manchester United en Tottenham zaaiden twijfel over zijn capaciteiten, en sommige voetbalwatchers serveerden hem af als een has-been.
 
Zijn huwelijk met Roma zou de wedergeboorte van Mourinho kunnen inluiden, en biedt aan die laatste de kans zijn criticasters die hem afschreven lik op stuk te geven. Hoe dan ook: de Portugees is zich terdege bewust van de zware taak die hem wacht. Het wordt een werk van lange adem. Rome is niet gebouwd op één dag.
 
“Roma wil geen vluchtig succes maar een duurzaam project voor de toekomst, dat drijft op gedrevenheid en passie”, verklaarde Mourinho in een persconferentie. “We hebben tijd nodig. Jullie (de journalisten, nvdr.) praten altijd over titels, wij praten over het project en het werk dat ons te wachten staat. De eigenaars willen geen geïsoleerd succes; ze willen weer aanknopen met de top en daar blijven, wat veel moeilijker is.”
 
De Portugees hoopt match na match vooruitgang te boeken, en vermits de bal weer rolt in de Serie A, staat de coach op scherp. De tweede speeldag is aangebroken en telt enkele aantrekkelijke affiches. AS Roma kruist zaterdagavond (20u45) de degens met Fiorentina. Een nieuwe uitdaging op de zware missie van club en coach.

Volg de Serie A het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Het programma van de tweede speeldag in de Serie A:
 
Vrijdag 27 augustus
  • Hellas Verona - Inter, vanaf 20u45 op Eleven Sports 2
Zaterdag 28 augustus
  • Atalanta - Bologna, vanaf 18u30 op Eleven Sports 2
  • Juventus - Empoli, vanaf 20u45 op Eleven Sports 2
Zondag 29 augustus
  • Genua - Napoli, vanaf 18u30 op Eleven Sports 3
  • AC Milan - Cagliari, vanaf 20u45 op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top