Mythische vieringen: Bafétimbi Gomis verandert in een hongerige panter of leeuw bij het maken van een goal

Sport | Sommige spelers proberen hun eigen stempel op het voetbal te drukken. Soms gebeurt dat ook met de viering die ze doen wanneer ze een goal maken. Vandaag zijn we bij de Franse spits Bafétimbi Gomis aanbeland, die bij het maken van een goal het beest in zich loslaat.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bafétimbi Gomis werd geboren in het Franse plaatsje La Seyne-sur-Mer, als kind van twee Senegalese ouders. Al snel vond hij de weg naar het voetbalveld in Toulon. Van daaruit trok hij in 2000 naar de academie van Saint-Etienne. Reeds op 19-jarige leeftijd wist Gomis er te debuteren voor de A-kern, toen Saint-Etienne nog actief was in de tweede afdeling van Frankrijk.

Uitgerekend dat jaar pakte Saint-Etienne de titel en bijgevolg de promotie naar de Ligue 1. Het zou echter niet bevorderlijk uitdraaien voor de speeltijd van Gomis. De spits werd uitgeleend aan tweedeklasser Troyes, pas daarna werd hij een volwaardig lid van de hoofdploeg. Beetje per beetje wist hij naam te maken voor zichzelf.

Eerbetoon

Op nog steeds jonge leeftijd durfde Gomis al zijn doelpuntje mee te pikken. In oktober 2006 voegde hij nog eens een persoonlijke touch toe aan zijn goals. Tijdens een bekerduel tegen Marseille werd hij namelijk uitgedaagd door teamgenoot Fousseni Diawara. “Als je scoort, doe dan een panter na. Als eerbetoon aan Salif Keita”, klonk het toen. De legendarische Malinees Keita was in de jaren zestig en zeventig spits bij Saint-Etienne en had als bijnaam de “Zwarte Panter”. En zo geschiedde. “Ik vond het een geweldig idee”, zei Gomis er later over. “Sindsdien is de viering mijn handelsmerk geworden.”

En zo imiteert de Franse spits al jaren een kruipende, hongerige panter wanneer hij een doelpunt scoort. Vaak tot groot genoegen van de eigen aanhang, die smult van het tafereel. Wie Gomis zei, had het meteen ook over zijn goalviering. “Het is mijn handtekening geworden, maar ook mijn persoonlijkheid en identiteit. Het zorgt ook voor enige communicatie tussen de supporters en mezelf. Mijn viering zal hen altijd bijblijven”, aldus Gomis.

Plaats maken voor de leeuw

In de zomer van 2009 voegde Gomis een nieuwe club toe aan zijn CV. Hij verkaste richting concurrent en gezworen vijand Lyon. De geliefde panter in Saint-Etienne moest om die reden voor de spits plaatsmaken voor de leeuw. “Ja, in Saint-Etienne was ik een panter, maar die wisselde ik daarna in voor de leeuw. Ik heb ook liever dat de mensen zeggen dat ik een leeuw ben. Het is ook mijn sterrenbeeld en dit geweldig dier staat ook in het embleem van Senegal, waar mijn roots liggen”, zei Gomis er nog over.

Gomis zou later in zijn carrière bij nog vier clubs durven brullen na het maken van een goal. Zo droeg hij ook het shirt van Swansea, Marseille en Galatarasay. Momenteel vertoeft de 36-jarige Gomis in Saudi-Arabië. Daar probeert hij nog het beste van zichzelf te geven voor de club Al-Hilal.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top