One day, one goal: PSV-spits Romário speelt Steaua Boekarest op een hoopje in Europa Cup I

Sport | Voor onze rubriek ‘One day, one goal’ gaan we vandaag eventjes 32 jaar terug in de tijd. Toen stond PSV Eindhoven in de tweede ronde van de Europacup I, de voorganger van de Champions League. Tegen het Roemeense Steaua Boekarest leek zich een heus drama te gaan voltooien, maar daar dacht de Braziliaanse spits Romário eventjes anders over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadat in de eerste ronde van het toenmalige kampioenenbal PSV het Zwitserse FC Luzern eenvoudig wist te verslagen, werd de dan regerend landskampioen van Nederland gekoppeld aan Steaua Boekarest. PSV speelde op 18 oktober 1989 eerst uit. De verwachtingen waren hoog, maar aan de hand van de dan 24-jarige Gheorghe Hagi won Steaua met 1-0. In de Nederlandse media werd van een blamage gesproken.

Twee weken later moest PSV de zaken dan maar proberen rechttrekken in het eigen Philips Stadion. De 28.000 aanwezige supporters in Eindhoven waren hoopvol voor een goed resultaat, maar na een kwartier kregen de Roemenen het Philips Stadion stil. Op aangeven van Hagi maakte Marius Lacatus de 0-1. Een drama leek zich te voltrekken. PSV moest nu al drie keer scoren, als de Eindhovenaren de volgende ronde wilden bereiken.

Romário staat op

Enkele minuten later zou de comeback ingeluid worden. Juul Ellerman joeg een vrije trap op zo’n 25 meter van het doel snoeihard in de goal. Het bleek het startschot voor een historische tweede helft. Binnen vijf minuten scoorde PSV twee keer na rust. Twee keer was het Romário die zich op het scorebord zette. Ellerman deed nadien ook nog zijn duit weer in het zakje door de 4-1 te scoren. Het Philips Stadion ontplofte nu helemaal.

PSV speelde Steaua Boekarest zoek, maar nog altijd was het niet genoeg. Het hoogtepunt van de avond moest dan nog komen. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd zette Romário aan voor een legendarische solo. Op de rand van de middencirkel kreeg de Braziliaan de bal. Hij stuurde drie tegenstanders het bos in en gaf als laatste ook doelman Silviu Lung het nakijken. Romário zette de kroon op het werk met een sublieme hattrick. Eindstand: 5-1.

Te laat voor wedstrijdbespreking

Doordat uitgerekend Romário voor de ommekeer zorgde, mocht toenmalig PSV-coach Guus Hiddink in zijn beide handjes wrijven. Bijna had de Nederlander de Braziliaanse spits niet opgesteld tegen Steaua. Het weekend voor de terugmatch liet hij namelijk Romário uit de kern voor het competitieduel tegen RKC Waalwijk. Officieel werd er gemeld dat Romário met maagproblemen kampte, later bleek dat de spits was weggestuurd door Hiddink omdat die te laat was komen opdagen voor de wedstrijdbespreking. Tegen Steaua haalde Romário enkele dagen later alsnog zijn gram.

Na de galavoorstelling tegen Steaua werd PSV in Europa direct weer gezien als een kanshebber voor de winst van de Europacup 1 dat seizoen. Maar in de volgende ronde (kwartfinale) was Bayern München twee keer te sterk voor PSV. Die uitschakeling zullen weinig mensen zich nog herinneren. De 5-1 zege op Steaua Boekarest des te meer.

Bekijk hieronder nog eens de geweldige solo van Romário.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over de treffer van Oleg Blokhin tegen Atlético Madrid.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top