Wie is Christian Bragarnik, de man die via de Spaanse club Elche Europa wil veroveren?

Sport | Zegt de naam Christian Bragarnik je iets? Waarschijnlijk niet, tenzij je een fervent volger bent van het Spaanse voetbal. De Argentijn heeft er al een opmerkelijke werkcarrière opzitten, waarbij hij nu spelersmakelaar én eigenaar is van de Spaanse eersteklasser Elche.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Doorheen de jaren zijn er supermakelaars in de voetballerij gekomen. Denken we maar aan een Jorge Mendez, die onder meer Cristiano Ronaldo en Angel Di Maria in zijn portefeuille heeft. Of wat dacht je van Mino Raiola, die toppers als Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic begeleidt. In Argentinië en bij uitbreiding heel Zuid-Amerika heb je met Christian Bragarnik ook zo’n supermakelaar rondlopen.

Als speler wist Bragarnik nooit echt hoge toppen te scheren. In de jaren 90 voetbalde hij voor clubs in de vierde en vijfde divisie van Argentinië. Hij begon daarnaast een bedrijfje te runnen dat zich zou toeleggen op het monteren van videobeelden. Dat laatste zou hem tot een van de meest invloedrijke personen maken in het Argentijnse voetbal.

Uitbreiding netwerk

Voor de tijd van de sociale media en snelle internetverbindingen was het een waar kunststukje om VHS-videobanden samen te stellen met beelden van voetballers in volle actie. Stilaan wist Bragarnik een netwerk uit te bouwen van clubs die rekenden op dergelijke videotapes. Hij behaalde daarbij ook een rechtendiploma, waardoor hij in 2001 zijn eerste klant kon binnenhalen. Dankzij het werk van Bragarnik wist namelijk de Argentijn Mariano Monrroy zich van Talleres in eigen land te transfereren naar het Mexicaanse Irapuato.

Hierdoor zette Bragarnik voet aan Mexicaanse grond, waarbij hij het enkele jaren later schopte tot voorzitter van de club Querétaro. Ook al zouden enkele clubleden te maken krijgen met illegale praktijken als het witwassen van geld en drugshandel, wist Bragarnik uit de greep van het gerecht te blijven.

Nadien zou hij zijn netwerk verder uitbreiden door diverse Mexicaanse clubs te adviseren, om nadien zijn diensten te verlenen aan de bescheiden Argentijnse club Defensa y Justicia. Mede door zijn hulp sloeg de club uit Buenos Aires erin om naar het hoogste niveau te promoveren. Zijn status werd nog eens aanzienlijk groter toen Diego Maradona in zijn portefeuille belandde. Het was Bragarnik die Maradona hielp aan een job als coach bij het Mexicaanse Dorados de Sinaloa. In 2019 behartigde zijn makelaarsbureau Scorefutbol de belangen van zo'n vijftien coaches en honderden Zuid-Amerikaanse spelers.

Voet aan Europese wal gezet

Er restte Bragarnik nog maar één stap: de oversteek naar Europa. Dankzij transfers zoals die van Dario Benedetto naar Marseille en Lisandro Martinez naar Ajax wist de Argentijn nu ook al voet aan wal te zetten in ons continent. Eind 2019 zag hij graten in 58 procent van de aandelen in de Spaanse club Elche, toen nog actief in tweede klasse. Later zou hij zijn aandeel vergroten naar maar liefst 98 procent. Ondertussen wist de club te promoveren naar La Liga, vooral dankzij de inbreng van spelers uit de Bragarnik-catalogus.

Uiteraard dienen de prestaties van Elche voor een hoger doel. Op deze manier probeert Bragarnik nog verder op de Europese ladder te klimmen. Toch mogen de supporters van Elche de Argentijn dankbaar zijn. De club verkeerde ooit in financieel moeilijk vaarwater, maar is nu gezonder dan ooit. Op zondag 22 augustus mag Elche proberen om het kampioen Atlético Madrid lastig maken tijdens speeldag twee in La Liga.

Kijk op zondag 22 augustus vanaf 19u30 naar het treffen tussen Atlético Madrid en Elche via kanaal 3 van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus.

Het La Liga-programma van speeldag 2 bij Eleven Sports:

Vrijdag 20 augustus 

  • Real Valladolid - Zaragoza vanaf 20 uur op Eleven Sports 3
Zaterdag 21 augustus 
  • Espanyol - Villareal vanaf 19 uur op Eleven Sports 3
  • Athletic Bilbao - FC Barcelona vanaf 22 uur op Eleven Sports 1
Zondag 22 augustus 
  • Atlético Madrid - Elche vanaf 19u30 op Eleven Sports 3
  • Levante - Real Madrid vanaf 22u00 op Eleven Sports 3
Maandag 23 augustus 
  • Getafe - Sevilla vanaf 20 uur op Eleven Sports 1

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top