Adolf Hütter moet Borussia Mönchengladbach terug op de kaart zetten in Europa

Bundesliga | Adolf Hütter deed het zeer goed als coach van Eintracht Frankfurt en hij versierde deze zomer een transfer naar Borussia Mönchengladbach. In de openingswedstrijd tegen Bayern München werd knap een punt gehaald en de Oostenrijker hoopt op dit elan verder te gaan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Borussia Mönchengladbach kende zeer moeilijke periodes in haar clubbestaan, maar sinds een jaar of tien is de club weer een stabiele factor geworden in de Bundesliga. Vorig seizoen eindigden ze echter op een al bij al teleurstellende achtste plaats, waardoor er geen Europees ticket werd gehaald.

Trainer Marco Rose maakte in februari 2021 bekend dat hij zou overstappen naar Borussia Dortmund en Mönchengladbach moest dus op zoek naar een nieuwe coach. De ex-ploeg van onder meer Igor De Camargo en Wesley Sonck ging voluit voor Adolf Hütter. De Oostenrijker was actief bij Frankfurt, die hij in 2019 naar de halve finales van de Europa League wist te leiden. Net als Rose heeft Hütter een verleden bij Red Bull Salzburg en met deze offensieve voetbalvisie paste hij volledig in het profiel dat Borussia Mönchengladbach zocht.

Succesvolle coach

Met Hütter haalde Mönchengladbach een coach die toch wel al wat succes boekte. Er was dus zijn goede passage bij Frankfurt, maar hij liet zich ook in andere landen opmerken. Hij won met Grödig de titel in de Oostenrijkste tweede klasse en met Red Bull Salzburg werd hij kampioen op het hoogste niveau. Daarnaast loodste hij in Zwitserland Young Boys Bern naar de landstitel.

Bij Frankfurt nam Hütter het team over nadat Niko Kovac er de Duitse beker had gewonnen. De Oostenrijker bestendigde dat succes en wist in 2019 in de Europa League bij de laatste vier te eindigen. Bovendien werd Frankfurt ook knap zevende in de Bundesliga. In 2020 werd Frankfurt negende en vorig seizoen wisten ze af te sluiten op een vijfde plaats in de rangschikking.

Verticaliteit en pressing

In Frankfurt hanteerde Hütter een 5-3-2-systeem met bijzonder aanvallende vleugelverdedigers. Bij Mönchengladbach kiest hij voor een 4-2-3-1, wat beter past bij het beschikbare spelersmateriaal. De Oostenrijker blijft echter trouw aan enkele van de principes waardoor hij succes behaalde. Hij gaat uit van een type voetbal met veel diepgang en een hoge pressing.

De coach vraagt dus veel energie van zijn spelers en hij probeert de tegenstander te dwingen de lange bal te hanteren. Met het aanwezige atletische vermogen in zijn ploeg moet de bal dan snel heroverd worden en er wordt meteen voor diepgang gekozen om de tegenstander uit verband te spelen. Ze geven de tegenstander geen ademruimte.

Na het gelijkspel (1-1) tegen Bayern München neemt Hütters Borussia het dit weekend op tegen Bayer Leverkusen, dat Odilon Kossounou voor 23 miljoen euro weghaalde bij Club Brugge. Ook zij begonnen hun seizoen met een gelijkspel. Beide ploegen gaan dus op zoek naar de eerste competitiezege van deze voetbaljaargang.

Volg aanstaande zaterdag 21 augustus om 18u30 Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach op Eleven Sports 1 en de Bundesliga het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top