One day, one goal: Oleg Blokhin rondt geweldige collectieve actie af tegen Atlético Madrid

Voetbal | Oleg Blokhin is de naam van een voetballegende die bij de iets oudere lezers nog een belletje zal laten rinkelen. In 1986 scoorde hij immers een schitterend doelpunt in de finale van de Europacup II.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We stellen Oleg Blokhin kort even voor aan de jongere lezers. Blokhin wordt beschouwd als een van de beste voetballers in de geschiedenis van de Sovjet-Unie. Als spits van wereldklasse won hij met name de Gouden Bal voor de beste Europese voetballer in 1975, voor Franz Beckenbauer en Johan Cruijff.

Op slechts 23-jarige leeftijd werd hij de tweede Sovjet-speler na doelman Lev Yachine die deze trofee wist te winnen. Hij is momenteel ook de topscorer in de geschiedenis van Dynamo Kiev, een club waar hij bijna 20 jaar speelde.

Begenadigd talent

Blokhin werd in 1952 in Kiev geboren en trad in 1969 toe tot de gelederen van Dynamo. Hij stond te boek als een toptalent en trad voor zijn twintigste toe tot de selectie van de Sovjet-Unie. Al snel volgde zijn eerste grote toernooi met de Olympische Spelen van München. Hij scoorde er zes doelpunten en was een van de grote architecten van de bronzen medaille van de USSR. Vier jaar later behaalde hij hetzelfde resultaat. Hij speelde 112 wedstrijden voor de USSR en scoorde daarin 42 goals.

Op clubniveau bracht hij het grootste deel van zijn carrière door bij Dynamo Kiev, met wie hij 8 USSR-kampioenschapstitels en 5 USSR-bekers won. Hij speelde 432 wedstrijden en scoorde maar liefst 211 doelpunten. Hij onderscheidde zich ook op het Europese toneel met één Europese Supercup in 1975 en twee Europese Cup Winners' Cups in 1975 en 1986.

Vernedering voor Atlético Madrid

Deze laatste titel behaalde de legendarische Blokhin in het stadion van Gerland in Lyon door op 2 mei 1986 Atlético Madrid te verslaan. Die avond zou het team onder leiding van Luis Aragones zijn meerdere moeten erkennen in Dynamo Kiev. In de vijfde minuut opende Zavarov de score.

Aan het einde van de wedstrijd wist Blokhin een prachtige collectieve aanval af te ronden. Via drie tussenstations kreeg de spits de bal aangereikt en hij wist met een fraaie lob doelman Ubaldo Fillol te verschalken. Yevtushenko voltooide de klus even later om deze trofee aan de Oekraïense topploeg te overhandigen.

Een legende in Oekraïne

Oleg Blokhin werd al beschouwd als een legende na zijn spelerscarrière en werd dat ook als coach. Hij werd in 2003 aangesteld als coach van de Oekraïense selectie na verschillende uitdagingen bij clubs in Griekenland. Hij schreef met Oekraïne een zeer mooi verhaal. Oekraïne, met de Gouden Bal-winnaar Andriy Shevchenko in de rangen, kwalificeerde zich voor het eerst in hun geschiedenis voor het WK 2006 in Duitsland.

Na een zwaar verlies tegen Spanje versloegen de mannen van Blokhin Saoedi-Arabië en Tunesië om door te gaan naar de volgende ronde, waar ze Zwitserland met penalty's uitschakelden. In de kwartfinale was toekomstig wereldkampioen Italië met 3-0 te sterk. Daarna coachte hij kort FK Moskou, weer de Oekraïense nationale ploeg en Dynamo Kiev. Bij die laatste club werd hij in 2014 ontslagen.

Het doelpunt van Blokhin tegen Atlético Madrid is hieronder te zien.

Fan van onze serie? Bekijk de kanonskogel van Hasselbaink tegen Manchester United.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top