One day, one goal: Kameroense spits Patrick M’Boma steelt de show in het Stade de France

Voetbal | In onze bekende rubriek ‘One day, one goal’ gaan we telkens op zoek naar een goal die de gemoederen deed beroeren, of die ene treffer die een spelerscarrière het best bestempelde. Vandaag keren we terug naar 4 oktober 2000. In een vriendschappelijk duel tussen Frankrijk en Kameroen scoorde Patrick M’Boma misschien wel de mooiste goal uit zijn uitzonderlijke loopbaan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Velen onder de jongere lezers zullen nauwelijks nog Patrick M’Boma kennen. De Kameroener belandde op jonge leeftijd in Frankrijk en zou via de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain opklimmen tot in de A-kern. Vanuit Frankrijk maakte M’Boma een opmerkelijke transfer naar het Japanse Gamba Osaka, eentje die gek genoeg goed zou uitdraaien voor de spits. M’Boma maakte furore in Japan door veel goals te scoren en zou nadien nog bij Europese ploegen als Cagliari, Parma en Sunderland voetballen, om zijn carrière op 35-jarige leeftijd in 2005 in Japan te eindigen bij Vissel Kobe, de huidige ploeg van Rode Duivel Thomas Vermaelen.

Op clubniveau wist M’Boma niet te vaak prijzen te winnen. Hij won drie Franse bekers, net als de Italiaanse beker met Parma. Nooit werd de Kameroener kampioen met zijn club. Zijn grootste triomfen boekte de spits echter met zijn land Kameroen.

Olympisch goud

Patrick M’Boma mag met recht en reden gezien worden als een van beste spitsen ooit voor Kameroen. In de 58 matchen voor de Ontembare Leeuwen scoorde hij 33 goals. Daarmee blijft hij zelfs de ware legende Roger Milla voor. Enkel Samuel Eto’o en Vincent Aboubakar staan in de all-time topschutterslijst voor Kameroen boven M’Boma.

De spits was aanwezig op de WK’s van 1998 en 2002, maar zou vooral in het jaar 2000 zijn beste periode kennen. Niet alleen werd hij met Kameroen Afrikaans kampioen, amper enkele maanden later zou hij met zijn land olympisch kampioen worden op de Spelen van Sydney. Beide finales eindigden op een 2-2-gelijkspel, waarbij de Ontembare Leeuwen in de strafschoppen het laken naar zich toe trokken.

“Ik won voordien enkele toernooien zoals de Afrika Cup, maar de gouden medaille winnen met je land is het beste wat ik ooit als voetballer heb meegemaakt”, zei M’Boma daar ooit over. Zijn uitzonderlijke prestaties leverden hem dat jaar de titel op van Afrikaans Voetballer van het Jaar. Hij kreeg zelfs een nominatie voor de Gouden Bal, die dat jaar door Luis Figo zou gewonnen worden.

Magische omhaal

Amper enkele dagen nadat Kameroen de olympische titel pakte, volgde er een vriendschappelijk duel voor de Ontembare Leeuwen in het Stade de France van wereld- en Europees kampioen Frankrijk. Frankrijk kwam na 20 minuten op voorsprong via Sylvain Wiltord, maar vlak voor de rust achtte M’Boma zijn moment gekomen.

Na een voorzet vanop de linkerkant van Pierre Womé kon de bal niet weggekopt worden door de Franse verdediging. Vervolgens stuitte de bal door tot aan de strafschopstip, waar M’Boma stond. Vermits de bal achter hem viel, was koppen geen optie meer. Met de rug naar de goal besliste de spits met een omhaal uit te pakken. Toenmalig Frans doelman Lionel Létizi stond aan de grond genageld en kon enkel toekijken naar het prachtige doelpunt van M’Boma. De 1-1 op het scorebord zou niet meer veranderen in de tweede helft. Volgens velen is de omhaal van M’Boma nog steeds de mooiste goal ooit gescoord in het Stade De France.

Oordeel zelf maar en bekijk hieronder het pareltje van Patrick M’Boma.

Fan van deze reeks 'One day, one goal'? Lees dan even door over het moment van Aleksandr Mostovoi tegen Real Madrid.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top