De Belgen om te volgen op de Paralympische Spelen: Laurens Devos

Sport | Laurens Devos, een fenomeen van vroegrijpheid, is de jongste paralympische kampioen die het tafeltennis heeft gekend. Vijf jaar na zijn titel in Rio mikt de Antwerpenaar opnieuw op de gouden medaille, en niets minder.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de Paralympische Spelen van Rio in 2016 ontdekte de hele wereld een jong tafeltenniswonder. Op amper 16-jarige leeftijd overdonderde Laurens Devos het publiek met zijn talent. Na het hele toernooi lang geen enkele set te hebben verloren, zegevierde de nummer 2 van de wereld in klasse 9 (hemiplegie en hersenverlamming) over de 15 jaar oudere Nederlander Gerben Last, en zo werd Laurens Devos de jongste paralympische tafeltenniskampioen ooit.
 
Deze uitzonderlijke prestatie leverde hem de trofee van de International Table Tennis Federation (ITTF) op voor Sportman van het Jaar in de g-sport, en ook in België werd hij uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar.

Europees Kampioen op 15

Geboren in een familie van tafeltennissers, duurde het niet lang voordat de jonge Laurens hetzelfde pad volgde als zijn broers en zussen. Hij startte in 2014 met handisporttoernooien en pakte zijn eerste titel in Hongarije, waarna hij verschillende podiumplaatsen won. Maar de echte trigger kwam in 2015, toen hij op 15-jarige leeftijd Europees kampioen werd in Denemarken.
 
Een jaar na zijn kroning in Rio werd Devos, die toen nog zijn sportcarrière combineerde met informaticastudies, nummer één op de wereldranglijst. Hij zette zijn pijlsnelle klim voort en werd in 2018 in Slovenië voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen gekroond.

Favoriet voor nog eens goud

De jonge atleet, die nu speelt voor de Weinheim-club in Duitsland, schittert niet alleen in de g-sport maar neemt ook regelmatig deel aan wedstrijden in de reguliere competities. In 2020 won hij zelfs drie bronzen medailles op het EK onder 21. Zijn droom is nu om in 2024 deel te nemen aan zowel de Olympische als de Paralympische Spelen in Parijs.
 
Daardoor kan Laurens Devos, net  als landgenoot Florian Van Acker regerend wereld- en Europees kampioen, op zijn 21ste al voor de tweede keer paralympisch kampioen worden. In Tokio is zijn belangrijkste rivaal voor het goud de Australische Ma Lin, nummer 2 op de wereldranglijst.
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot en met 5 september op de kanalen van Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top