FC Barcelona kon Lionel Messi zelfs gratis niet aan boord houden

La Liga | De afgelopen dagen stond Lionel Messi voortdurend in de picture omtrent zijn vertrek bij FC Barcelona. Nadat dit grote nieuws officieel werd meegedeeld, beginnen we steeds meer details te ontdekken over de reden van het vertrek van de Argentijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is een beeld dat bij veel voetbalfans nog lang in het geheugen gegrift zal staan: Lionel Messi die tijdens een persconferentie in tranen zijn afscheid aankondigde bij FC Barcelona. Tijdens deze emotionele persbijeenkomst legde de Argentijn uit dat hij er alles aan had gedaan om zijn contract in Catalonië te verlengen.

"La Liga blokkeerde dit, maar ik deed er alles aan om bij Barça te blijven. Vorig jaar wilde ik vertrekken. Maar ik was ervan overtuigd om hier te blijven. Barcelona is mijn thuis (...) Ik bood aan om mijn salaris met 50% te verlagen. Ik heb alles geprobeerd." Voorzitter Juan Laporta bevestigde dat verhaal. Het waren de regels van La Liga die het onmogelijk maakten voor Messi om in Camp Nou te blijven.

Loonmassa

La Liga heeft immers een soort salarisplafond. Een club mag niet meer dan 70% van de omzet uitgeven aan lonen. We begrijpen de beslissing van La Liga beter als we kennis nemen van de cijfers die Joan Laporta vorige week heeft gegeven. Op dit moment vertegenwoordigen de salarissen van FC Barcelona al 95% van de omzet van de Catalaanse club. Met Messi stijgt dit cijfer tot 110%.

De club kan daarom momenteel geen versterkingen verwelkomen, waardoor de contracten van aanwinsten Memphis Depay, Eric Garcia, Emerson en Sergio Agüero nog niet zijn gevalideerd. Messi was sinds begin juli een vrije speler en zou mits een nieuw contract als een nieuwe speler worden aanzien. Als hij gratis voor de club zou spelen, was het bijna onmogelijk om te blijven. De club moest anders ongeveer 200 miljoen euro aan lonen besparen.

Slecht beleid

Toen Juan Laporta afgelopen maart tot voorzitter werd gekozen, wist hij dat de financiële situatie van de club bijzonder slecht was. Laporta kwam er de afgelopen maanden achter dat de situatie echter nog slechter is dan aanvankelijk gedacht. Dat is een erfenis van Josep Bartomeu, de vorige voorzitter van Barça. Het peperdure contract van Messi en de waanzinnig dure transfers van Coutinho, Dembélé en Griezmann die sportief de club te weinig bijbrachten zorgden voor de huidige situatie.

Daardoor heeft de club ondertussen een schuldenberg van meer dan een miljard euro. Barcelona staat op sportief en financieel vlak voor een helse opdracht. Juan Laporta heeft bijzonder veel werk voor de boeg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top