Analyse Lommel SK (1B): ervaren Belgisch blok achterin, maar heel veel vraagtekens voorin

Sport | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de acht 1B-deelnemers voor het seizoen 2021 - 2022 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we Lommel SK onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen Lommel SK vorige zomer werd overgenomen door City Football Group was het wat koffiedik kijken over wat de toekomst zou brengen. Al snel werd duidelijk dat een aantal ervaren Belgen een select groepje van buitenlandse 'top'talenten moesten begeleiden bij hun eerste stappen in het Europese voetbal.

Dat resulteerde in een matig seizoensbegin en een sterk seizoenseinde waarin Lommel bijna tot op de slotspeeldag mee kon strijden voor de tweede plek. De Limburgers parkeerden uiteindelijk op een derde stek en starten dus ook dit seizoen in 1B.

Wachten op CFG

In principe zou Lommel SK dit seizoen misschien wel de grote titelfavoriet moeten zijn, maar om die rol nu al waar te maken vertrokken er te veel belangrijke spelers. Met Ugalde, Vinicius, Moreno en Zaroury werden er vier basispionnen getransfereerd terwijl ook doelmannen Grimshaw en Svedkauskas hun kastje leegmaakten.

Verwacht werd dat City Football Group snel valabele vervangers naar Noord-Limburg zou sturen, maar dat gebeurde (nog) niet. Met Aguilar werd de lacune op de rechtsachter wel eindelijk weer ingevuld met met Fiermarin kwam er ook een nieuwe doelman over van zusterclub Montevideo. Maar voor het overige bleef het relatief kalm aan de Gestelsedijk.

Centrumverdediger Tolinsson werd al langer vastgelegd en de amper 16-jarige Talvitie zal eerder een transfer voor de toekomst zijn. Met Arzani streek er inmiddels ook wel een nieuwe vleugelspeler neer vanuit Manchester. De Australische Olympiër heeft talent te over, maar kon zich nog nergens doorzetten bij zijn vorige uitleenbeurten (Celtic, Utrecht, Aarhus).

Matige oefencampagne

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen werd al snel duidelijk dat er heel wat werk op de plank lag voor T1 Liam Manning. Lommel kon zich meestal wel meten met teams als Beerschot, Roda JC, Vitesse, NAC Breda, RKC Waalwijk en MVV, maar het kon slechts één keer winnen (1-0 tegen Vitesse). In alle andere matchen werd vooral duidelijk dat het vertrek van het gouden trio Ugalde, Zaroury en Moreno nog niet werd opgevangen.

Met Kadiri heeft Lommel ook nog maar één echte centrumspits in de rangen, maar de Nigeriaan was de voorbije weken meer bezig met zichzelf dan met de voorbereiding op het seizoen. Hierdoor viel hij in ongenade bij Manning en moest de kwieke Saito - zonder veel succes - depanneren in het centrum van de aanval.

Niet klaar

Net zoals vorig seizoen lijkt Lommel SK niet helemaal klaar voor de competitiestart. Vorige zomer was dat normaal na de verrassende overname van CFG, maar nu kan het voetbalconcern op minder respijt rekenen bij de ongeruste fans. Zij hoopten dat hun club ook deze zomer zou uitpakken met enkele mooie (Belgische) namen, maar moeten het voorlopig stellen met een nieuwe lading van onbekend, buitenlands talent.

CFG bewees vorig seizoen natuurlijk wel dat het een neus heeft voor zo'n talent, maar of de huidige selectie voldoende zal zijn om dit seizoen mee te spelen voor de prijzen zal nog moeten blijken. In de (defensieve) as kan er met ervaren pionnen als Neven, Wuytens, Lemoine en Verschueren wel verder gebouwd worden op de automatismen van vorig seizoen, maar offensief lijkt de spoeling vooralsnog (te) dun.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top