Analyse Lierse K. (1B): 'tabula rasa' zonder clubwaarden te verloochenen

Sport | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de acht 1B-deelnemers voor het seizoen 2021 - 2022 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? We trappen ons reeksje af met Lierse Kempenzonen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lierse Kempenzonen werd vorig seizoen in extremis voor de leeuwen gegooid in 1B. De club had haar volledige voorbereiding (en kern) evenwel afgestemd op een seizoen bij de amateurs en dat vertaalde zich in een moeilijk en weinig bevredigend seizoen. De Pallieters liepen een heel seizoen achter de feiten aan en konden zich uiteindelijk enkel redden omdat er beslist werd dat er geen daler zou zijn.

Makeover

Het slepende seizoen had wel een groot voordeel. De toenmalige kern kon uitgebreid getest worden op hun profcapaciteiten en heel wat jongens kregen een onvoldoende. Coach Tom Van Imschoot ging met de bezem door zijn selectie en liet maar liefst 15 spelers vertrekken.

De club stelde daarop ook al vroeg in de voorbereiding heel wat nieuwe namen voor; en bijna allemaal waren dat spelers met een zekere staat van verdienste in het Belgische profvoetbal (Van Acker, Poelmans, Maes, Naessen, Schuermans, Yagan, Stallone Limbombe) of huurlingen die zich in het vermaledijde seizoen toch staande hadden gehouden (Gillekens, Laes). Daarnaast werd er met Abdallah een broodnodige (potentiële) goalgetter naar het Lisp gehaald. Jonge nieuwkomers als Maesen en Liongola moeten voorin dan weer wat extra enthousiasme brengen.

Automatismen kweken

In de voorbereiding liet Lierse Kempenzonen al zien dat het sterker voor de dag zal komen dan vorig seizoen. De Kempenaars toonden zich nog niet altijd even constant (4-1 verlies bij Willem II, 3-0 tegen Club Brugge, 2-2 tegen Hoogstraten), maar lieten toch ook al mooie dingen zien. Zo werden Heist (1-4) en FC Eindhoven (0-2) vlot opzij gezet.

Wat wel opviel in de oefencampagne is dat Lierse Kempenzonen offensief meer slagkracht heeft. De geelzwarte aanval vond in acht oefenduels 19x de weg naar doel en kon enkel tegen Club Brugge niet scoren. In de race richting competitiestart lijkt momenteel de focus dan ook nog voornamelijk te liggen op het kweken van automatismen.

Competitief voor 1B

Lierse Kempenzonen moest na het vorige seizoen absoluut ingrijpen om een nieuwe lijdensweg te vermijden. De club deed dat op een flukse manier en bleef in het hele proces de clubwaarden hoog in het vaandel dragen. De kern werd stevig door elkaar geschud, maar bleef wel voornamelijk Belgisch (en betaalbaar).

Veel van de 'nieuwe' jongens zullen erop gebrand zijn om zich opnieuw te tonen in de reeks waarin ze eerder al schitterden, maar of dat voldoende zal zijn om de grote kloof - die er vorig seizoen toch was tegenover de andere teams - te overbruggen zal nog moeten blijken. Al bewees coach Tom Van Imschoot eerder bij Lommel al wel dat hij van een dergelijke groep een stevig geheel kan vormen dat knokt voor elke bal en dat op enthousiasme boven zich uit kan stijgen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top