Genk tegen Shakhtar Donetsk in derde voorronde CL: doelpuntenkermis in zicht

UEFA Champions League | KRC Genk neemt het deze dinsdag, 3 augustus, op tegen Shakhtar Donetsk met als inzet een ticket voor de Champions League. Een duel om naar uit te kijken, want met twee offensief geïnspireerde ploegen mag spektakel verwacht worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Genkies, vice-kampioen in de Jupiler Pro League, hadden geen beschermd statuut bij de loting voor de derde voorronde van de Champions League. De kans was dus groot dat daar een stevige klepper zou wachten. En zo geschiedde… Met Shakhtar Donetsk krijgen de Limburgers een vaste klant op het kampioenenbal voorgeschoteld. Een ploeg die al enkele keren van zich liet horen door de Europese topclubs te verschalken. Toch starten de troepen van coach John van den Brom met goede moed aan het treffen tegen de Oekraïense vice-kampioen.

Coach De Zerbi moet eerherstel brengen

Na vier opeenvolgende landstitels verloor Shakhtar vorig seizoen zijn sjerp aan Dynamo Kiev, de grote rivalen uit de Oekraënse hoofdstad. Het kostte coach Luis Castro zijn job. Ondanks een straf Europees parcours, met onder meer twee zeges tegen Real Madrid in de Champions League en vervolgens een achtste finale in de Europa League. Maar de ambitie van Shakhtar is zo groot dat dat niet volstond. Roberto De Zerbi, de succescoach van Sassuolo, vorig seizoen revelatie in de Italiaanse Serie A, krijgt nu de kans om beter te doen. De Zerbi staat te boek als een uitmuntende tacticus die dankzij zijn keuze voor offensief voetbal heel wat populariteit geniet.

Trouw aan hun filosofie van frivool voetbal beschikt de Oekraïense topclub nog steeds over een pak Braziliaanse spelers in de kern. Deze zomermercato kwamen er daar nog eens drie nieuwe namen bij. De centrale verdediger Marlon, die uit Sassuolo meekomt met coach De Zerbi, en verder ook nog Benfica-winger Pedrinho en rechtsachter Vinicius Tobías van Sport Club Internacional. Tel daarbij nog de komst van Lassina Traoré, een jong Burkinees talent van Ajax, en dan kom je aan een totale transfersom van 46 miljoen euro. Om maar te zeggen dat naast het surplus aan Europese ervaring ook de financiële mogelijkheden van Donetsk een pak verder reiken dan die van de Limburgers.

Offensieve kwaliteit

In Genkse rangen mogen ze nochtans ook al niet klagen over het werkbudget. Dat kan zelfs nog aangedikt worden als straks topschutter Paul Onuachu zijn gegeerde toptransfer krijgt. Net als Jhon Lucumi, de sterke verdediger die op heel wat interesse kan rekenen. Andere sterkhouders, denk aan Theo Bongonda en Junya Ito, stellen zelf hun toekomst bij de Genkies in vraag. Kwalificatie voor de CL zou natuurlijk een stevig argument vormen om toch nog een jaartje in de Luminus Arena aan de slag te blijven. Ook in dat opzicht is dat CL-ticket zeer welkom voor het clubbestuur van KRC Genk.

Maar dan moet coach John van den Brom zijn ploeg door twee kwalificatierondes piloteren, want na een eventuele zege tegen Donetsk wacht nog een laatste playoff-ronde alvorens Genk zich definitief bij Club Brugge kan scharen in de Champions League. Daarvoor rekent de Nederlandse T1 voornamelijk op zijn offensieve compartiment. Want ook al lijkt de ploeg van Shakhtar op papier een pak sterker, de Belgische vice-kampioen bewees vorig seizoen dat het over een te duchten aanvalslinie beschikt.
Dat biedt opties tegen een ploeg die graag zelf het spel maakt en dus wel eens ruimtes laat vallen.

Indien de Genkse verdediging kan weerstaan aan de Oekraïens-Braziliaanse artillerie ziet het er dus goed uit. En anders… gaan ze maar voluit voor het oerprincipe van het voetbalspelletje: eentje meer maken dan je tegenstander en je wint.

Volg de wedstrijd tussen Genk en Shakhtar Donetsk nu dinsdag 3 augustus vanaf 20u op Pickx+ Sports 1beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top