Promovendus OHL verslaat Anderlecht bij zijn terugkeer in eerste klasse

Sport | In het seizoen 2011-2012 wou Anderlecht een vliegende start nemen om de derde plaats, die paars-wit enkele maanden eerder behaalde achter Genk en Standard tijdens play-off I, uit te wissen en meteen de kop te pakken in het klassement. Maar dat liep even anders tegen Leuven…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht wou met een schone lei en een klinkende zege het nieuwe seizoen aanvatten, maar kreeg in de plaats een koude douche over zich heen. De verplaatsing naar kakelverse promovendus OHL leek een haalbare kaart, al moest trainer Ariël Jacobs een heleboel sterkhouders zoals Lucas Biglia, Cheikhou Kouyate, Jonathan Legear en Ronald Vargas missen.
 
OHL zat toen nog steeds in een roes van euforie na de titel in tweede klasse, en wou snel zijn plaats in de hoogste klasse veiligstellen. Voor hun eerste wedstrijd in de eerste klasse sinds 1950 troffen de Leuvenaars uitgerekend Anderlecht. Op vrijdag 29 juli keek het publiek aan Den Dreef zich de ogen uit.

Bewogen matchbegin

Logischerwijs nam Anderlecht van meet af aan het roer in handen. Na tien minuten haakte Vermeulen Fernando in de rechthoek van OHL: penalty voor paars-wit. Een piepjonge Romelu Lukaku nam zijn verantwoordelijkheid, maar zijn poging strandde op Yves Lenaerts, die de bordjes zo gelijk hield.

Op het halfuur werd Denis Odoi uitgesloten door scheidsrechter Gumienny na een gevaarlijke tackle op De Vriese. Anderlecht speelde met tien... maar opende enkele minuten later wel de score. Suarez bediende Lukaku, die ditmaal wel de doelman verschalkte. Juhasz miste voor de rust nog de 0-2, maar de numerieke minderheid leek Anderlecht geen moment te deren.

OHL buigt scheve situatie om

De tweede helft startte slap, maar in de 51ste minuut veerde Den Dreef recht: Samuel werkte een corner in eigen doel. 1-1: alles te herdoen voor Anderlecht. De troepen van Ronny Van Geneugden leken nieuwe moed te putten uit de owngoal en aan weerskanten van het veld kwamen er nu kansen bij de vleet.

Beide teams stevenden af op een puntendeling, maar dat was buiten Amoah gerekend. Hij werd even vergeten door Samuel en de bezoekende defensie en kwam alleen voor Proto te staan. Hij miste niet, en schonk OHL zo zijn eerste zege van het seizoen. Een orgelpunt op een geslaagde terugkeer in eerste klasse.

Titel voor Anderlecht, behoud voor OHL

De Leuvenaars namen een vliegende start en zouden het behoud al snel veiligstellen. Ze eindigden uiteindelijk op de veertiende plek, op zestien ploegen, met 29 punten.

Anderlecht kwam op de negende speeldag aan kop van het klassement, en zouden die leidersplaats niet meer afgeven. Tijdens play-off I bevestigt paars-wit zijn status van titelkandidaat en kaapt het zijn 31ste titel weg, voor Club Brugge en Gent.

Het seizoen is dus mooier geëindigd dan het begonnen was voor Anderlecht.

Andermaal is alles mogelijk in sport!

 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top