Benito Raman naar Anderlecht: een berekende gok

Jupiler Pro League | Na vier seizoenen in Duitsland gaat Benito Raman weer in eigen land voetballen. Niet bij Beerschot, dat hem eveneens een aanbod deed, maar bij de mauves uit Brussel. Wat kan hij Anderlecht bijbrengen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Raman behoort ondanks zijn nog jonge leeftijd (26 jaar) al bijna tot het meubilair van het Belgische voetbal. Met Anderlecht is hij al aan zijn zesde club in de Jupiler Pro League toe. Opgeleid en doorgebroken bij KAA Gent, de stad waar hij opgroeide in een volkswijk, gevolgd door passages bij Beerschot, Kortrijk en STVV. Tussendoor pakte hij met Gent wel nog een historische landstitel in 2015.

Hij mocht dan wel een publiekslieveling zijn bij de Buffalo’s, maar onbetwist titularis was hij er nooit. In 2016 tekende hij een vierjarig contract bij Standard, maar ook daar draaide het niet uit op een onverdeeld succesverhaal.

Heropleving bij Fortuna Düsseldorf

Raman had nood aan verse lucht. Die vond hij over de landsgrenzen, in Duitsland. Bij Fortuna Düsseldorf leefde de kwieke vleugelaanvaller helemaal op. Dankzij zijn snelheid, acties en doelpunten (10 stuks dat eerste seizoen) wist Düsseldorf promotie naar de Bundesliga af te dwingen. Ook op dat hoogste niveau toonde Raman zijn kwaliteiten: hij behoorde er tot de snelste en bedrijvigste spelers van heel de competitie. Met soms meer dan 50 sprints op een wedstrijd gold hij er als de ongekroonde sprintkoning van de Bundesliga!

Ondanks twee mindere seizoenen bij traditieclub Schalke 04, waar hij meegezogen werd in een negatieve spiraal, is dat exact wat Anderlecht nu van zijn aanwinst verwacht. Zoals sportief directeur Peter Verbeke het al aangaf bij bekendmaking van de verrassende transfer: “Benito moet ons aanvallend compartiment meer snelheid en diepgang geven. Daarnaast past hij perfect in de manier waarop we als ploeg agressief hoog druk willen zetten.” 

Geen alternatief voor Nmecha

De komst van Raman moet dus niet gezien worden als alternatief voor de vertrokken Lukas Nmecha -daar wordt de markt verder voor afgeschuimd. Nmecha was ook beweeglijk, maar werd toch eerder gebruikt als targetman diep in de spits. Terwijl Raman best rendeert in een tweespitsensysteem of als flankaanvaller.

In die zin moet Raman eerder de leemte opvullen die Jérémy Doku liet toen die vorige zomer plots naar Rennes vertrok. Mustapha Bundu en Paul Mukairu konden die rol als sneltrein op de flank immers helemaal niet waarmaken. En jeugdproduct Francis Amuzu blijft nog te wisselvallig presteren, al toonde zijn voorbereiding beterschap op dat vlak.

Volwassener

Met Raman haalt paars-wit een speler binnen die onze competitie kent en dus weinig aanpassingstijd nodig heeft. Iemand die de fysieke capaciteiten bezit om het “high intensity” voetbal te brengen dat Vincent Kompany voor ogen heeft. Maar tegelijkertijd ook een speler met een handleiding.

De Gentse volksjongen heeft soms een zetje nodig om in het gareel te blijven lopen. Ook al werd hij een pak volwassener tijdens zijn ‘retraite’ in Duitsland: Raman huwde en werd vader. Met de Duitse boulevardpers in zijn nek leerde hij bovendien soberder leven. Meer Playstation thuis op de zetel, minder snookeren op café.

Een berekende gok dus voor Anderlecht én voor Benito Raman, die een concreet aanbod van Beerschot naast zich neerlegde, hoewel hij in het verleden steevast beweerde daar ooit nog eens te willen voetballen omdat hij zich tijdens het seizoen 2012/2013 zo thuis voelde op het Kiel.

Dankzij de All Sports-optie kan je naar believen genieten van de zenders Eleven Pro League en Pickx+ Sports. Ben je nog geen abonnee? Neem een gratis maandabonnement om te genieten van de start van de Jupiler Pro League waar het opnieuw een historisch seizoen belooft te worden.
Meer info over de JPL en alle mogelijkheden op Pickx, lees dan ook zeker eens dit artikel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top