One day, one goal: Mostovoi degradeert de Real-defensie tot dienstpersoneel

Voetbal | Het seizoen 1997/1998 werd een van de beste in de geschiedenis van Celta Vigo. De club uit Galicië eindigde toen zesde in La Liga. Die puike prestatie was grotendeels te danken aan één man: Aleksandr Mostovoi. De Russische dirigent toverde onder meer tegen Real Madrid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mostovoi was al een ster in eigen land, waar hij schitterde in het tenue van Spartak Moskou, maar het uiteenvallen de Sovjet-Unie liet hem toe zijn talent ook elders in Europa te etaleren. Zo streek hij in 1992 neer bij Benfica, waar hij slechts één seizoen zou voetballen (en een naturalisatie tot Portugees) om dan naar Frankrijk te trekken (Caen en Straatsburg) en vervolgens Spanje. In 1996 tekent hij een contract bij Celta Vigo.

In het Balaídos-stadion vallen de supporters meteen voor de technische verfijndheid en vista van de Russische offensieve middenvelder. Mostovoi wordt er ‘de Tsaar’ genoemd en doet die nieuwe bijnaam alle eer aan in de topper tegen Real Madrid op 11 april 1998.

Een ‘Koninklijke’ vernedering

Op dat moment prijkt Celta op een onverhoopte vijfde plaats in het klassement van de Spaanse Liga. Een ideale context om het grote Real Madrid te ontvangen in Galicië. De Madrilenen staan tweede en azen nog op de landstitel. Maar Celta Vigo is niet van plan het gewillige slachtoffer te vertolken en gaat er van bij het begin van de partij vol tegenaan. In een regie van één man: Aleksandr Mostovoi. De Tsaar!

Alsof hij zijn galakostuum had aangetrokken, voetbalt hij de defensie van ‘de Koninklijke’ op een hoopje en herleidt hen tot dienstpersoneel. Mostovoi scoort twee keer, waarvan één keer na een magistrale slalom langsheen vier Real-verdedigers. Die er als poppetjes bij staan. Een verbijsterde doelman Bodo Ilgner kon alleen maar bewonderend toekijken hoe de bal voorbij hem in doel verdween.

Doodsteek voor Real

Na een mooie voetbalavond -voor het thuispubliek althans- staat 2-1 op het scorebord. Celta klom zo even op naar de vijfde plek in het klassement. Maar de troepen van trainer Javier Irureta bleken hun beste pijlen verschoten te hebben tegen Real Madrid, want nadien volgden drie gelijke spelen en een nederlaag. Waardoor ze finaal op een zesde plek eindigden. Het begin van een mooie periode, want de vijf jaar daarop wist Celta zich telkens in de top van het klassement te manoeuvreren.

Voor de Madrilenen betekende de nederlaag in Vigo definitief een kruis over hun titelambities. Ze eindigden dat seizoen uiteindelijk pas vierde in La Liga. Gelukkig was er wel nog winst in de Champions League, waardoor het fiere Real alsnog een ticket voor het kampioenenbal wist te bemachtigen.

Fan van onze reeks? Bekijk dan hier ook het doelpunt van Stojkovic met Joegoslavië tegen Spanje op het WK van 1990.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top