Lionel Messi komt met Barcelona nieuw contract overeen maar moet ferm inleveren

La Liga |
Na lang onderhandelen hebben Lionel Messi en FC Barcelona een akkoord bereikt over een nieuw contract voor de Argentijnse topspits. Het gaat deze keer opnieuw over een deal van vijf jaar, maar om dat te bewerkstelligen moest Messi heel wat loon inleveren. Proximus Pickx lijst de andere bijzonderheden uit zijn nieuw contract voor je op. 
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vooraleer het nieuwe contract beklonken was, deden geruchten over een transfer naar Paris Saint-Germain of Manchester City de ronde. Dat zou voor het eerst in twintig jaar een einde maken aan de samenwerking tussen de Argentijn en de Catalaanse topclub. Het vorige contract tussen de twee was meer dan 500 miljoen euro waard, verspreid over vier jaar. Dat contract verviel op 30 juni en daarom moesten beide partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten. 
 
Eerder werd Carles Tusquets als interim-manager aangesteld toen Josep Bartomeu een motie van wantrouwen van de raad van bestuur tegen hem kreeg. Er waren namelijk heel wat sportieve en financiële moeilijkheden bij de club. Nadien werd oud voorzitter Joan Laporta opnieuw aangesteld. Het is algemeen geweten dat de Argentijnse spits en Bartomeu niet door een deur konden. Verschillende kenners zeggen dat het vooral door Laporta is dat Messi bij Barcelona mag aanblijven. Belangrijk om weten is wel dat de deal nog niet officieel is bekendgemaakt, het blijft dus wachten op een officiële persmededeling van zowel Messi als Barcelona. 

Salarisplafond
 
Dat Messi niet zou aanblijven, had onder andere te maken met de nationale voetbalbond van Spanje. Daar had men namelijk gezegd dat Messi té veel verdiende en dat dat in strijd was met de regels rond Financial Fair Play. Die regels zorgen ervoor dat Barcelona in de plaats van 600 miljoen ‘slechts’ 347 miljoen euro per jaar mag uitgeven aan haar spelers. In de eerste instantie kwamen die kleinere bedragen er door het coronavirus, waardoor veel clubs in financiële problemen kwamen. Toch lijkt het bestuur van La Liga die trend te willen doorzetten, want in de komende jaren wordt verwacht dat Barcelona nog minder zal mogen uitgeven. 
 
Met de komst van Sergio Aguero, Memphis Depay, Eric Garcia en Emerson Royal kon Barcelona Messi dus niet aan dezelfde vergoeding blijven betalen én in regel zijn met de wetgeving rond Financial Fair Play. Bovendien kampt Barcelona met een enorme schuldenberg. Volgens ESPN heeft de club meer dan 1 miljard euro schulden. Om die reden moet de ploeg heel wat dure spelers verkopen of de contracten opnieuw onderhandelen voor een lagere prijs. Ook Messi moest dus aan loon inboeten. Insiders zeggen dat hij voor de helft van de prijs in Barcelona zou blijven. Daarnaast staat er een clausule van 350 miljoen euro in het contract van de Argentijn voor als hij de club wil verlaten voor een transfer naar een andere topclub. Met het vijfjarig contract blijft Messi tot op zijn 39e bij de Blaugrana.
 
Messi speelt sinds het jaar 2000 voor de Spaanse club, toen werd hij bij de opleidingsploeg voorgesteld. Hij heeft er in totaal al 778 wedstrijden opzitten, waardoor hij het record van Xavi Hernandez vorig jaar kon verbreken. De Argentijn scoorde al 672 doelpunten en hielp zijn club aan heel wat prijzen. Zo werd Messi met Barcelona tien keer kampioen van La Liga en won hij de Champions League vier keer. Op dit moment is de speler op vakantie na de wedstrijden die hij met Argentinië in de Copa America speelde. Op 15 augustus speelt hij opnieuw met de ploeg van Ronald Koeman tegen Real Sociedad

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top