Team België 2020: in welke 'nevensporten' kunnen onze landgenoten voor verrassingen zorgen?

Sport |
Zowel in de atletiek als in het wielrennen hebben onze landgenoten kans op een Olympische medaille in Tokio. Maar in welke andere, soms iets minder gekende sporten, kan de Belgische delegatie verrassend goed uit de hoek komen? Proximus Pickx zocht het voor je uit. 
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Badminton

De Belgische Lianne Tan verschijnt in Tokio aan de start van haar derde Olympische Spelen. Deze keer ervaart ze de reis naar alle waarschijnlijkheid wel anders, want nu vertrekt ze zonder haar broer Yuhan, die België ook vertegenwoordigde in 2012 en 2016.
 
Als 24e op de wereldranglijst kreeg de Limburgse bevestiging voor haar kwalificatie voor de Spelen in mei laatstleden. Die selectie kwam geen dag te laat, want heel wat andere toernooien waaronder die in Maleisië en Singapore werden door de coronacrisis afgelast. 

Paardrijden

Voor het eerst sinds de Olympiade van 1928 stuurt België nog eens een dressuurploeg naar de Olympische Spelen. Domien Michiels (Intermezzo Van Het Meerdaalhof), Larissa Pauluis (Flambeau), Laurence Roos (Fil Rouge) en als reserve, Alexa Fairchild (Dabanos D'o4), hoorden eind juni dat ze na de terugtrekking van Ierland werden geselecteerd voor de Olympische Spelen. Luxemburg was de eigenlijke reserveploeg, maar voldeed niet aan alle criteria waardoor België aan de beurt was. 
 
Lara de Liedekerke-Meier, met Alpaga d'Arville, zal deelnemen aan het eventing nadat ze de twee laatste edities moest missen. Ten slotte, in het jumping, zullen Niels Bruynseels (Delux), Jérôme Guéry (Quel Homme de Hus), Grégory Wathelet (Nevados) en, als reserve, Yves Vanderhasselt (Jeugd) de kleuren van België verdedigen. Ons land is wat die discipline betreft echte wereldtop waardoor we zonder twijfel een medaille kunnen verwachten
 

Gewichtheffen

Ze is nog maar 18 jaar maar toch beschouwen kenners haar als een wonderkind binnen het gewichtheffen. Nina Sterckx won brons op de Europese kampioenschappen bij de senioren op 4 april. Tussen haar leeftijdsgenoten, op de juniorwereldkampioenschappen, won ze zilver in de categorie -55-kilogram. Op de Spelen doet ze mee in de categorie -49-kilogram waardoor ze de laatste weken ferm wat gewicht moest kwijtspelen. Dankzij de loting van haar wedstrijden, blessures en dopingperikelen bij concurrenten en een nipte selectie mag ook zij starten op haar eerste Olympische Spelen
 
Bij de klasse tot 87 kilogram zal Anna Van Bellinghen haar kansen wagen ondanks een rugblessure van de voorbije maanden. Op 27-jarige leeftijd staat ook zij voor het eerst aan de start van het Olympische evenement.
 

Skateboarden

Twee Belgische atleten met een totaal verschillend profiel zullen in Tokio aan de start staan. Axel Cruysberghs is 26 en woont in Los Angeles, het mekka van het skateboarden. Hij is er professioneel aan de slag als skateboarder en zakt samen met Lore Bruggeman af naar de Spelen. Bruggeman is pas 18 jaar en studeert communicatiewetenschappen. Zij wordt ondersteund door het BeGold-project. Allebei zijn ze geselecteerd binnen de discipline ‘street’. 
 
Het evenement vindt plaats op een lange rechtse straat die bezaaid is met trappen, stoepranden, banken, hellingen en muurtjes. Elke skater moet door de straat skaten en het beste van zichzelf geven op alle obstakels. 

Schietsport

Jessie Kaps is een ferme verrassing in de Belgische delegatie. De 23-jarige Limburgse plaatste zich voor Tokio na een zilveren medaille op het EK luchtgeweerschieten vanop 10 meter afstand in Osijek in Kroatië. De studente klinische psychologie gokte eerst op een kwalificatie voor Parijs 2024 maar mag zich nu al opmaken voor een eerste Olympiade. In het schieten verzamelde ons land eerder al mooie ereplaatsen en medailles. Dat was voor het laatst zo in Londen, toen Lionel Cox zilver won in het geweerschieten op 50 meter afstand. Kan Kaps ons net als Cox in 2012 verbazen met een medaille?
 

Triatlon

Vier atleten hijsen zich in Tokio in hun wetsuit als lid van TeamBelgium. Claire Michel, Jelle Geens, Valérie Barthelemy en Marten Van Riel strijden in twee verschillende wedstrijden. Eerst en vooral in de individuele wedstrijd, maar later ook in de gemengde estafette.
 
Individueel maakt Jelle Geens erg veel kans op een medaille. Tijdens de laatste algemene repetitie op een wereldbeker in Yokohama won hij een zilveren medaille. Op de Olympische afstand eindigde Marten Van Riel als zevende. Bij de dames eindigde Claire Michel als 9e en Valérie Barthelemy als 16e.
 

Boogschieten

Jarno De Smedt is de last minute gast van de Belgische delegatie. De 21-jarige boogschutter kwam begin juli te weten dat hij mag deelnemen, na een wedstrijd in Parijs. De Belg heeft zijn kwalificatie zonder meer verdiend, want hij speelt erg consistent en veroverde al een goede plaats op de wereldranglijst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top