Haal het telraam maar boven: records op EURO 2020 sneuvelen met reeds 11 (!) owngoals

Voetbal | Patrik Schick en Cristiano Ronaldo mogen dan wel het topschuttersschap delen op dit EK, toch zijn het de owngoals die zegevieren op EURO 2020. Dankzij Simon Kjaer in de halve finale tussen Denemarken en Engeland zitten we reeds aan 11 owngoals, wat een absoluut record is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Merih Demiral (Turkije), Wojciech Szczesny (Polen), Mats Hummels (Duitsland), Ruben Dias en Raphaël Guerreiro (beiden Portugal), Lukas Hradecky (Finland), Martin Dubravka en Juraj Kucka (beiden Slovakije), Unai Simon (Spanje), Denis Zakaria (Zwitserland) en Simon Kjaer (Denemarken). Met deze 11 namen heb je meteen het lijstje gekregen aan spelers die op dit EK een owngoal wisten te scoren.

Hiermee staat EURO 2020 sowieso te boek als het Europees kampioenschap waar de meeste owngoals zijn gevallen. In elke ronde (groepsfase, achtste finales, kwartfinales en halve finales) werd er wel minstens één owngoal gescoord. Ter vergelijking: op álle voorgaande EK's werden er in totaal maar negen eigen doelpunten gemaakt. In Frankrijk vielen vijf jaar geleden slechts drie owngoals en dat was toen ook al een record.

Primeur op EK 1976

De man die de bedenkelijke eer pakte om de eerste owngoal ooit te maken op een EK, was de Tsjechoslovaak Anton Ondrus. Toch zal zijn eigen doelpunt slechts een voetnoot blijken op het EK van 1976. Nederland kwam dan wel in de halve finale op een 1-1-gelijkspel dankzij Ondrus, in de verlengingen wonnen de Tsjechoslovaken alsnog met 3-1. Uiteindelijk zou het land zelfs de finale weten te winnen. Na penalty’s, waarin ene Antonin Panenka een hoofdrol speelde, pakte Tsjechoslovakije de Europese titel.Pas 20 jaar later zou er opnieuw een owngoal gescoord worden op een EK. In 1996 zorgde de Bulgaar Luyuboslav Penev ervoor dat Frankrijk op een 2-0-voorsprong. Uiteindelijk zou de partij nog eindigen op 3-1. Vier jaar later viel er opnieuw een eigen doelpunt, tijdens EURO 2000 in België en Nederland. De Joegoslaaf Dejan Govedarica zorgde ervoor dat er twee EK’s na elkaar een eigen doelpunt werd gescoord.

Primeurs stapelen zich op

Ook het EK daarop viel er een nieuwtje te bespeuren. Nadat de Kroaat Igor Tudor een owngoal scoorde, zou ook de Portugees Jorge Andrade er eentje in zijn eigen mand leggen. Daarmee werd het EK van 2004 het eerste Europese kampioenschap waar twee owngoals vielen.

Vanaf dan is het wachten tot 2012 wanneer de Brit Glen Johnson een eigen doelpunt maakte in het groepsfaseduel tegen Zweden. Het EK van 2016 zou dan weer kunnen uitpakken met een nieuw feitje. Het was namelijk de Ier Ciaran Clark die een eigen goal maakte tegen Zweden, waardoor er voor het eerst twee owngoals na elkaar werden gescoord tegen hetzelfde land.

Tot slot zouden ook de IJslander Birkir Mar Saevarsson en de Noord-Ier Gareth McAuley hun eigen doelman kloppen op EURO 2016, waardoor het EK in Frankrijk de eer had om te boek te staan als het EK met de meeste owngoals. Maar daar is EURO 2020 dus grondig over gesprongen met 11 stuks. Benieuwd of er ook in de finale een eigen doelpunt zal vallen en of het record van EURO 2020 ooit nog zal gebroken worden.Volg de EK-wedstrijden op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top